Acord amb el Gremi de Garatges per facilitar la consulta en temps real d’informació i disponibilitat de places dels aparcaments de Barcelona

Comparteix
10/06/2022
Imatge
Presentació de l'acord amb el Gremi de Garatges per facilitar la consulta en temps real d'informació i disponibilitat de places dels aparcaments de Barcelona

A través del telèfon mòbil, els usuaris de vehicle privat tindran al seu abast la informació de 150 aparcaments i 45.000 places d’estacionament de fora de la via pública

Els usuaris de l’aplicació de mobilitat personal SMOU podran consultar en temps real la disponibilitat del 75% de les places disponibles a l’aplicació

La nova funcionalitat contribuirà a reduir les operacions de cerca d’estacionament, disminuint el trànsit rodat, l’ocupació de l’espai públic i la contaminació

Conèixer la informació i disponibilitat d’aparcament abans de sortir de casa ja és possible gràcies a la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i el Gremi de Garatges de Barcelona. Els usuaris de vehicle privat ja poden consultar la ubicació de més de 45.000 places d’estacionament a través de l’aplicació de mobilitat personal de Barcelona, SMOU.

L’acord posa a disposició de la ciutadania informació pràctica de més de 150 aparcaments de diferents operadors que pertanyen al Gremi de Garatges de Barcelona, entre els quals es troben la Xarxa d’Aparcaments B:SM, BAMSA, SABA, Interparking, Telpark, Garatge Santa Rosa, Garaje Garcilaso, Central Parking Barcelona, Onix Renta, GP Trade, Parking 2000, Parkia, ASECAT, Garajes Rocas, Parking Cienfuegos, Aramunt, Garatge Santa Perpètua, El Nou Raval, Parking IMSA, Parkings Plafer, Parking Legalitat, Parking Park, Parking Principal, Garatge Londres, Agrupació Bonet, Garatge Carles, Parking Balmes, Copark, Aparcament Dr. Roig i Raventós i Parking Aldana. 

A més, les persones usuàries podran consultar en temps real la disponibilitat del 75% de les places disponibles a l’aplicació, una xifra que anirà creixent progressivament gràcies a la col·laboració del Gremi de Garatges. 

Una solució tecnològica que promou la mobilitat sostenible

Aquesta nova funcionalitat facilitarà que les persones usuàries de vehicle privat puguin conèixer a través del telèfon mòbil quin és l’aparcament lliure que tenen més a prop del seu destí. Això permetrà que els recorreguts es planifiquin i se simplifiquin, la qual cosa redueix el temps de cerca d’estacionament. Conseqüentment, tindrà un efecte directe sobre el volum de trànsit rodat, l’ocupació d’espai públic i la contaminació. 

Amb aquest projecte, els operadors del Gremi de Garatges de Barcelona manifesten el seu suport a la promoció d’una mobilitat sostenible, segura, digital, integrada i planificada que afavoreix la disminució del trànsit rodat, l’ocupació de l’espai públic i el volum d’emissions contaminants.

L’experiència de l’usuari, al centre

L’experiència i les necessitats de les persones usuàries de vehicle privat han estat al centre de la concepció del projecte en tot moment. De manera visual i intuïtiva, es mostren sobre el mapa de Barcelona la ubicació de cada un dels 150 aparcaments dels quals s’ofereix la informació per conèixer les opcions d’estacionament fora de la via pública que hi ha a la ciutat.

La persona usuària pot accedir a la fitxa detallada de cada aparcament, on s’especifica l’adreça on es troben els accessos, els horaris, la tipologia de vehicles admesos, les places disponibles, els diferents preus/hora, la relació dels serveis que s’ofereix a l’aparcament (entre els quals es troben obertura 24 h, carsharing, recàrrega elèctrica, videovigilància, sistema de guiatge de vehicles, places per a persones amb mobilitat reduïda, cobertura de telefonia mòbil, pagament via app o pagament viaT) i la informació relativa al gàlib i amplada màxima d’accés a l’aparcament.

En el cas de la disponibilitat de places lliures, la informació es mostra en temps real de forma intuïtiva des del mateix punt d’ubicació de l’aparcament al mapa de l’aplicació. La informació s’expressa per mitjà d’un indicador semafòric que, de manera fàcil i immediata, aporta la informació necessària perquè la persona usuària prengui la seva decisió d’on aparcar. Així, el color verd indica alta disponibilitat de places lliures a l’aparcament en aquell moment; el color groc, mitja disponibilitat de places lliures; el color vermell, baixa disponibilitat de places lliures; i, en cas que no es disposi d’informació en el moment de la consulta, el color de l’indicador serà el gris.

Una app, multitud de serveis

Amb més de 570.000 persones usuàries i un milió i mig d’operacions mensuals, SMOU és una aplicació que afavoreix la intermodalitat en la mobilitat de manera senzilla, intuïtiva, sostenible i segura. També permet planificar i personalitzar els desplaçaments sense necessitat de descarregar-se diverses aplicacions.