Barcelona acull el Congrés Anual de l’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris

Comparteix
02/06/2022
Imatge
Tres persones fent una presentació sobre un escenari

El Zoo de Barcelona és amfitrió i organitzador de la trobada, que se celebra els dies 1 i 2 de juny al Campus de la Ciutadella de la UPF, sota el lema “Cuidant la Biodiversitat” 

Les jornades compten amb la participació de més de 150 professionals que debatran i compartiran coneixement sobre la conservació d’espècies i el paper dels zoos en l’actualitat

Barcelona acull, de l’1 al 2 de juny, el Congrés Anual de l’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris (AIZA), que reprèn la presencialitat després de dos anys. El Zoo de Barcelona és organitzador i amfitrió de la trobada, que se celebrarà al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra i comptarà amb la presència de més de 150 tècnics de zoològics i aquaris d’arreu de l’Estat. 

Sota el lema “Cuidant la biodiversitat”, el programa del congrés inclou nombroses conferències, taules rodones i xerrades científiques sobre el paper que tenen actualment els zoos en la preservació i conservació d’espècies. La trobada està dividida en quatre grans blocs temàtiques que es corresponen amb els grups de treball d’AIZA: veterinària, educació i comunicació, conservació i aquaris. 

Aquest matí ha tingut lloc la rebuda institucional, a càrrec del president d’AIZA, Javier Almunia; el vice-president de la Fundació Barcelona Zoo, Xavier Paton; i el director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Josep Pena. 

Tot seguit, la conferència inaugural, a càrrec del divulgador ambiental José Luis Gallego, que ha dut per títol “Proteger la biodiversidad: un objetivo común”. A partir d’aquí ha començat una extensa agenda d’activitats per compartir experiències de les institucions zoològiques en la gestió de la conservació de la biodiversitat, la reproducció d’espècies en perill d’extinció, el benestar animal i la importància que tenen les tasques de divulgació científica entre la societat. 

Entre totes les ponències previstes destaca la presentació de la Xarxa de Conservació de la Biodiversitat Ibèrica (Red CBI), un projecte que té com a objectiu impulsar projectes de cria i conservació als zoos i aquaris d’AIZA d’espècies ibèriques amenaçades amb l’objectiu de reforçar, posteriorment, les seves poblacions al medi natural. La sessió comptarà amb la participació del secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, i dels caps de servei de biodiversitat de diferents comunitats autònomes. 

També tindrà especial rellevància una taula rodona en què representants de la Universitat de la Laguna, la Universitat de Navarra, ESADE i el Zoo de Barcelona conversaran sobre la visió que la societat té, actualment, dels zoos i els aquaris. 

Per la seva banda, el Zoo aprofitarà la trobada per presentar alguns dels seus darrers projectes estratègics, com la creació del BioBanc i l’aplicació d’una nova metodologia educativa vivencial i continuada que vol apropar a la ciutadania el nou paper del Zoo com a espai compromès amb l’educació, la recerca i la conservació.