Barcelona dobla l’oferta de places d’aparcament segures per a bicicletes

19/09/2022
Imatge

La Xarxa d’Aparcaments B:SM comptarà amb set nous Bicipark, les zones segures i exclusives per a estacionar bicicletes que, a més d’ampliar-se, renoven la seva imatge

Els sis Bicipark que ja hi ha operatius compten amb prop de 300 places, més de 200 persones abonades i una ocupació mitjana del 75%

La Xarxa d’Aparcaments B:SM continua avançant en l’impuls de l’ús de la bicicleta amb la creació de nous Bicipark, les zones segures i exclusives per estacionar bicicletes dins els Aparcaments B:SM que, a més de créixer, han renovat la seva imatge per tal de millorar l’experiència dels usuaris i les usuàries. 

Amb l’objectiu de continuar contribuint a una millor gestió de l’espai públic i oferir espais còmodes i segurs a les persones usuàries de bicicletes, abans de l’estiu de l’any vinent, es doblarà l’oferta actual de places segures d’aparcament de bicicletes amb la creació de set nous Bicipark.

En concret, s’habilitaran zones segures i exclusives per a bicicletes als aparcaments de B:SM Bilbao, B:SM Ciutat del Teatre, B:SM Gràcia Motos, B:SM Hospital del Mar, B:SM Ona Glòries, B:SM Sant Andreu Teatre i B:SM Travessera de Dalt. Seran, en total, set nous Bicipark dotats, cadascun, de 50 places, inicialment.

La tinenta d'alcaldia i regidora de Mobilitat, Laia Bonet, ha assegurat que "l’aposta per la bicicleta com a alternativa de mobilitat sostenible passa per crear les infraestructures necessàries, com ja estem fent amb els carrils bici, i també en oferir opcions d’aparcament". Bonet ha afegit que, en aquest sentit, "els Biciparks beneficiaran tant als usuaris, que trobaran una opció d’aparcament segur, com al conjunt de la ciutat, ja que amb els Biciparks alliberem espai públic".

Els set nous Bicipark se sumen als sis que ja estan operatius des de l’any passat i que disposen, en total, de 294 places: B:SM Illa Borbó, B:SM Estació del Nord, B:SM Mercat de la Boqueria, B:SM Plaça Joanic, B:SM Plaça Naves i B:SM Mercat de Sant Antoni.

L’ocupació mitjana d’aquests sis Bicipark és del 75% i hi ha 215 persones abonades.
A més dels Bicipark, els Aparcaments B:SM tenen, des de fa anys, prop de 900 places convencionals per aparcar bicicletes. Aquest servei té una ocupació mitjana del 65% i prop de 600 persones abonades.

Un espai còmode on deixar la bicicleta que alhora millora la gestió de l’espai públic

Els Bicipark, a més de millorar l’experiència de les persones que es mouen per la ciutat en bicicleta, contribueixen a una millor gestió de l’espai públic, alliberant espai per a vianants a les voreres.  

Seguint el model dels Bicipark que ja estan operatius, els nous espais exclusius per a aparcar bicicletes dins els Aparcaments B:SM, comptaran amb seguiment per videovigilància i un identificador per a accedir a l’espai que permet l’entrada només a les persones amb dret a l’ús d’aquesta zona exclusiva: persones abonades a la Xarxa d’Aparcaments B:SM en la modalitat de bicicleta o usuàries del servei d’aparcament de bicicletes per dia o hores.

Dins dels Bicipark, les bicicletes han d’estar encadenades a la plaça assignada i els seus usuaris i usuàries tenen disponible una manxa per a tenir cura dels pneumàtics. A més, properament, es dotarà aquests espais d’una petita estació d’autoreparació i manteniment de bicicletes amb eines bàsiques, contribuint, així, a una mobilitat més segura.

B:SM, impulsora de la nova mobilitat urbana

Un dels principals objectius de B:SM és contribuir a la millora de la mobilitat de la ciutat, entesa com a sostenible, saludable, eficient, connectada i compartida. B:SM ja ha liderat diferents projectes en matèria de digitalització i innovació que han anat transformant el concepte de l’aparcament a la ciutat. Ara, però, es fa un pas endavant en aquesta aposta per fer una transformació global i per fer front als reptes clau de les ciutats: la contaminació mediambiental, l’estalvi de temps i l’optimització de l’espai públic.

La incorporació de nous Bicipark suposa un pas més en la transformació en la que ja estan immersos els Aparcaments B:SM. Aquesta transformació té com a objectiu fer dels aparcaments autèntics hubs de mobilitat, combinant solucions i serveis que van molt més enllà de l’estacionament de cotxes:

  • La dotació de cobertura 3G i 4G a la totalitat dels aparcaments, que alhora ja s’han preparat per a l’arribada del 5G.
  • L’accés al servei d’aparcament per minuts via l’aplicació de mobilitat personal smou que permet fer l’accés ràpid per identificació de matrícula i pagar pels minuts reals d’estada sense necessitat de passar pel caixer automàtic de l’aparcament.
  • Una oferta de 492 punts de recàrrega elèctrica (293 per a cotxes i 199 per a motos) i gestió intel·ligent de l’energia que permet aprofitar l’excedent de producció en horari nocturn.
  • Servei de guinguetes intel·ligents Click&Collect amb més de 1.000 taquilles a 33 aparcaments de la Xarxa d’Aparcaments B:SM gestionats per operadors independents i servei de guinguetes intel·ligents refrigerades a quatre aparcaments que donen servei al Mercat de la Boqueria, el Mercat de Sant Antoni, el Mercat del Guinardó i el Mercat de la Sagrada Família.
  • Espais per a la microdistribució urbana de mercaderies a 8 aparcaments de la Xarxa B:SM.
  • Allotjament de vehicles per l’oferiment de serveis sharing i lloguer de vehicles amb l’oferta d’operadors independents.