B:SM construirà i gestionarà un nou aparcament soterrani a la futura Ciutadella del Coneixement

Comparteix
02/05/2022
Imatge
Aparcament de B:SM amb els nous punts de recàrrega elèctrica  d'Endolla Barcelona

El projecte, que suposa una inversió de 10 M€ per part de B:SM, s’ubicarà a la planta -2 del complex del Mercat del Peix, que ha d’acollir tres centres de recerca vinculats a la Ciutadella del Coneixement

Es tracta del primer aparcament dissenyat en origen com a hub de serveis de mobilitat, pensat per donar resposta a reptes com la distribució urbana de mercaderies i la recàrrega de vehicles elèctrics    
 
Amb 7.000 m2, també incorporarà espais per a l’estacionament segur de bicicletes i vehicles de mobilitat personal 

Les obres començaran a l’octubre del 2022, i permetran desenvolupar un nou aparcament adaptat a les necessitats de la mobilitat del futur

Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) construirà i gestionarà un nou aparcament soterrat als terrenys que ocupava l’Antic Mercat del Peix. El solar, delimitat pels carrers de Wellington, Villena, Ramon Trias Fargas i l’avinguda Icària, acull actualment l’Aparcament B:SM Wellington – Zoo, que donarà pas a un dels espais neuràlgics de la futura Ciutadella del Coneixement, format per un complex d’edificis que acolliran els tres principals centres de recerca que configuraran aquest nou pol de coneixement. 
 
L’impuls de les obres es desprèn d’un acord de col·laboració signat entre la Universitat Pompeu Fabra, l’Ajuntament de Barcelona i B:SM l’any 2019. D’acord amb aquest conveni, B:SM es fa càrrec del projecte constructiu de la planta soterrània que acollirà l’aparcament i dels murs perimetrals que conformaran el complex.  
 
Les obres, que inicien aquesta setmana el seu procés de licitació, començaran a l’octubre del 2022 i finalitzaran a la tardor del 2024. La construcció d’aquesta infraestructura suposa una inversió total de 26,6 M€, 10 M€ dels quals són aportats directament per B:SM, mentre que la resta provenen dels altres operadors implicats. 

Un aparcament concebut com a hub de serveis de mobilitat
 
El nou Aparcament B:SM Ciutadella del Coneixement – Zoo és el primer de la xarxa B:SM que ha estat concebut íntegrament com un hub de serveis de mobilitat, una estratègia amb què B:SM vol contribuir a la millora de la mobilitat a la ciutat a partir de solucions sostenibles, eficients i compartides que donin resposta als nous hàbits de la ciutadania. 
 
Amb una superfície total de 7.000 metres quadrats, l’Aparcament ha estat dissenyat com una planta pràcticament diàfana amb la mínima presència de pilars. L’objectiu és generar zones flexibles que puguin adaptar-se als diferents serveis de mobilitat als quals donarà cabuda.  
 
L’aparcament oferirà places d’estacionament per a cotxes i motocicletes, amb un disseny que optimitzarà l’espai disponible. També disposarà de places equipades amb punts de recàrrega elèctrica que s’incorporaran a la xarxa d’electromobilitat Endolla Barcelona, promovent la transició cap al vehicle elèctric i la reducció de la petjada de carboni. Concretament, tindrà 273 places de cotxes, 70 de les quals estaran dotades de carregadors; i 45 places per a motocicletes, 18 de les quals seran per motos elèctriques. Seguint l’estratègia intel·ligent de desplegament de la xarxa d’electromobilitat, l’espai estarà dotat d’una preinstal·lació per ampliar la infraestructura de recàrrega en un futur. 
 
L’Aparcament Ciutadella del Coneixement – Zoo incorporarà altres solucions de mobilitat urbana, com un espai exclusiu per a l’estacionament segur de bicicletes i vehicles de mobilitat personal, així com serveis de carsharing. 
 
A més, contribuirà a la reducció del trànsit generat per la distribució urbana de mercaderies gràcies a la instal·lació d’espais de Click&Collect, des d’on la ciutadania podrà recollir i retornar paqueteria les 24 hores del dia. El recinte també disposarà de Delivery Station Points, petits espais d’emmagatzematge des d’on els operadors de microdistribució podran repartir mercaderies als barris de l’entorn. 
 
Un nou pas per a la configuració de la Ciutadella del Coneixement
 
L’inici de la construcció de l’aparcament suposa un nou pas per a la configuració d’un dels pols de coneixement més importants per al futur de la ciutat, la Ciutadella del Coneixement. 
 
El Mercat del Peix acollirà tres nous edificis destinats, respectivament, a la Universitat Pompeu Fabra, a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) i al Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). Des d’aquest espai, s’impulsarà la investigació i la innovació interdisciplinàries en els àmbits de la biomedicina, la biodiversitat i el benestar planetari. El nou hub científic, que entrarà en funcionament a finals del 2025, reforçarà el conjunt d’institucions científiques, educatives i culturals que ja estan presents en l’entorn del parc de la Ciutadella, i configurarà un pol estratègic per a la recerca i la innovació sobre el benestar planetari.