El Tibidabo es transforma en un laboratori de física per als estudiants de 4t d’ESO i batxillerat

Comparteix
20/05/2022
Imatge
Tres noies revisant un document davant una atracció del Tibidabo

Més de 2.300 alumnes de 4t d’ESO i batxillerat de 60 escoles diferents han participat en una nova edició del Fisidabo 2K

La jornada al Tibidabo agafa el testimoni del Fòrum i l’Anella per continuar promovent vocacions científiques entre l’alumnat de secundària

Els projectes STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques)  situen Barcelona com un pol d’innovació educativa al servei del talent dels joves de la ciutat

El Parc d’Atraccions Tibidabo s’ha convertit avui en un gran laboratori. Al llarg del dia, el Parc ha acollit la jornada educativa del Fisidabo 2K, on 2.397 alumnes de 4t d’ESO i batxillerat han pogut realitzar tot un seguit d’activitats per ampliar els seus coneixements sobre física. L’edició d’enguany compta amb la participació de 66 escoles, 52 de les quals de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana i 14 provinents de la resta del territori. El projecte, impulsat conjuntament per Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) i el grau en Enginyeria Física de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), té la finalitat de promoure vocacions científiques entre els adolescents. 

La iniciativa, que aquest any arriba a la seva 5a edició, té com a objectiu proporcionar coneixement a l’alumnat de manera flexible, aportant creativitat i innovació en un entorn lúdic però mantenint  el rigor acadèmic. Es busca també destacar referents femenins, amb una especial mirada en trencar estereotips i potenciar les vocacions científiques entre les noies. El Fisidabo 2K planifica experiments relacionats amb la física amb l’objectiu que els alumnes siguin un subjecte actiu i participin en el procés d’aprenentatge en primera persona. D’aquesta manera les atraccions del Parc s’han convertit en proves científiques on els alumnes han d’aplicar els seus coneixements a través de l’experiència directa. 

L’edició d’enguany ha comptat amb 26 propostes d’experiments per, entre d’altres qüestions, calcular l’acceleració, la velocitat i l’energia de la Muntanya Russa, estudiar les forces que actuen al Piratta, mesurar les característiques del moviment circular del Viking i comprovar per què els miralls del Miramiralls reflecteixen les imatges de diferents maneres. 

La Cuca de Llum també s’ha convertit en un laboratori mòbil perquè els estudiants juguessin a ser enginyers i enginyeres. S’ha proposat a l’alumnat determinar les característiques del seu moviment i calcular la potència que necessita el motor per fer pujar el funicular al punt més alt del Tibidabo.

Fisidabo Hipàtia, el precursor del projecte

Avui també s’ha desenvolupat el Fisidabo Hipàtia, una jornada pionera que compleix deu anys i que va ser creada amb l’objectiu de fomentar l’aprenentatge pràctic del procés científic. En aquest cas, són els alumnes del batxillerat internacional de Ciències Matemàtiques CELLEX els que presenten propostes d’experiments basant-se en atraccions del Parc. L’alumnat dissenya, construeix i comprova l’experiment, i se’n deriva un informe experimental que té la possibilitat de convertir-se en un article científic per publicar en una revista especialitzada de caràcter internacional.

Aquest any, entre d’altres experiments, un grup d’alumnes ha mesurat la força de les onades de l’atracció Alaska per calcular quanta energia se’n pot extreure d’aquest moviment. Aquest experiment és molt similar al que es fa en canals experimentals d’arreu del món per investigar la força mareomotriu.

Un pol d’innovació educativa al servei del talent jove de la ciutat

El Fisidabo 2K forma part d’un projecte educatiu molt més ampli format per quatre jornades d’activitats. El 23 de març es va celebrar el Visions STEAM Fòrum per a estudiants de 4t d’ESO i batxillerat on l’alumnat va poder experimentar amb la biologia, la física, les matemàtiques, la química i la tecnologia. El 7 d’abril va ser el torn del Visions STEAM - Anella, amb més de 1.500 alumnes a l’Estadi Olímpic.

Com a novetat d’aquest curs, el 9 de novembre se celebrarà per primera vegada el Visions STEAM - Zoo per a estudiants de 1r i 2n d’ESO. D’aquesta manera quedaran coberts tots els períodes educatius de la secundària, des de 1r d’ESO a 2n de batxillerat. En total, s’estima que aquest 2022 es beneficiaran de les activitats STEAM més de 6.000 adolescents.