El Zoo de Barcelona estrena el Centre de Descoberta sobre els dragons de Komodo

Comparteix
14/04/2022
Imatge
Imatge de la sala principal del nou centre de descoberta Terra de Dragons del Zoo de Barcelona

Les noves instal·lacions, que s’inauguren coincidint amb l’inici de les vacances de Setmana Santa, incorporen nous elements de divulgació per sensibilitzar sobre la situació de l’espècie, que es troba en perill d’extinció

El Zoo també incorpora una activitat familiar i renova l’àrea de jocs infantils

El Zoo de Barcelona inaugura el nou Centre de Descoberta Terra de Dragons. L’objectiu de l’espai és oferir als visitants una experiència immersiva que els permeti descobrir de primera mà la vida dels dragons de Komodo. Aquest nou espai, que es pot visitar des d’avui coincidint amb l’inici de les vacances de Setmana Santa, complementarà l’observació dels animals amb diferents elements interpretatius que ajuden a entendre el retrocés gradual que experimenta aquesta espècie a la natura i que l’ha portat a estar en perill d’extinció.

El Centre de Descoberta s’integra a Terra de Dragons, una instal·lació que reprodueix la selva del Parc Nacional de Komodo, localitzat a les Illes menors de la Sonda, a l’arxipèlag d’Indonèsia. El nou espai està ambientat acústicament per oferir una experiència immersiva que traslladi el visitant a l’hàbitat natural del dragons. Incorpora nous elements d’interpretació i divulgació, entre els que es troben la reproducció d’un niu i una rèplica a escala real d’un dragó. A més, ofereix la projecció d’un vídeo panoràmic que explica la situació de l’espècie i que esdevé una experiència de so envoltant, gràcies a 30 altaveus distribuïts per tota la sala.

La modernització de la instal·lació dels dragons de Komodo forma part del procés de transformació del Zoo a partir del seu nou model, el qual reafirma el compromís amb la conservació d’espècies. El Zoo de Barcelona, de fet, ha esdevingut un actor rellevant pel que fa a la conservació ex situ dels dragons, participant de manera activa en el Programa Europeu per a Espècies en Perill d’Extinció (EEP), coordinat per l’Associació Europea de Zoo i Aquaris.

La població actual del dragó de Komodo a la natura s’estima entre els 5.000 i 6.000 exemplars. La gran majoria viuen dins del Parc Nacional de Komodo, on s’ha produït tant una progressiva disminució d’exemplars com de l’àrea d’extensió dels espais protegits. Les causes d’aquesta davallada són d’origen humà: destrucció de l’hàbitat per la creació de conreus, fragmentació de les poblacions per l'augment dels nuclis urbans i la disminució de les preses a causa de la caça i el tràfic il·legal d'animals de companyia. Per tot això, s’ha agreujat l’estatus de l’espècie a la llista vermella de la Unió per a la Conservació de la Natura (UICN), passant de tenir un consideració de vulnerabilitat a estar etiquetada com a espècie en perill d’extinció.

Noves activitats a partir de Setmana Santa

També com a novetat per Setmana Santa, l’oferta d’activitats educatives adreçades al públic familiar creix amb l’estrena del nou taller “La closca de la tortuga”, una proposta que vol aprofundir sobre la situació de les tortugues autòctones de Catalunya.

A banda, i com a complement de la visita lliure al recinte, es podrà seguir triant entre diferents tallers relacionats amb el benestar animal, la conservació d’espècies amenaçades i la zoologia. Aquestes activitats són desenvolupades per l’equip de l’Escola del Zoo, estan incloses al preu de l’entrada i no requereixen reserva prèvia.

Amb aquestes accions, el Zoo reafirma el seu compromís amb la societat com a centre de conservació de la biodiversitat i de sensibilització del públic.

Una nova àrea de jocs infantils més inclusiva

Una altra novetat és la finalització de la primera fase de la remodelació de l’àrea de jocs infantils. L’espai incorpora noves estructures pensades per a infants de totes les edats i que han estat triades amb criteris d’inclusivitat.

Una de les principals millores és un gran sorral de 38m2 específicament pensat per a infants en edat de gatejar. Altres jocs de l’espai són un veler de fusta, diverses estructures amb troncs, una passarel·la amb una cinta elàstica, una taula rodona per jugar amb fang, dos cavalls mòbils i un cotxe de cavalls. La següent fase, que es durà a terme a finals d’any, completarà la reforma integral de la zona de jocs.

Amb aquesta actuació, el Zoo vol aprofundir el seu posicionament com a espai d’oci educatiu familiar.