Emoció i coneixement al nou circuit interpretatiu de la Sabana del Sahel

Comparteix
14/03/2022
Imatge
Entrada del Centre de Descoberta del Sahel en un dia asolellat.

El Centre de Descoberta del Sahel estrena un nou circuit interpretatiu per oferir als visitants una experiència emotiva que millori el seu coneixement sobre la bioregió

La nova retolació incorpora dos nivells d’informació adreçats als infants i als adults

La nova estratègia comunicativa ha plantejat el passeig per aquest espai com una ruta que va des de l’oceà Atlàntic fins al mar Roig

El Centre de Descoberta del Sahel del Zoo de Barcelona ha estrenat un nou circuit interpretatiu per oferir als visitants una experiència emotiva que millori el seu coneixement sobre la bioregió de la sabana del Sahel.

La nova estratègia comunicativa planteja el passeig per aquest espai com una ruta que va des de l’oceà Atlàntic al mar Roig. La ruta comença al Senegal i finalitza a Eritrea, passant per sis països més. Diversos elements de retolació, de molt impacte visual i pedagògic, fan trànsit perquè aquest espai es visqui ara com un autèntic viatge pel Sahel. 

Aquesta bioregió es representa al parc en un conjunt homogeni d’instal·lacions que allotgen fauna pròpia d’aquest hàbitat, molt vulnerable davant l’emergència climàtica. El Zoo manté un compromís amb la preservació de la seva biodiversitat i participa en diversos projectes de reintroducció de la fauna en perill d’extinció a la regió, conscienciant de la seva importància per al planeta. Es tracta d’una regió lligada a la Mediterrània a nivell ecològic, pel que fa a fluxos climàtics i a la migració d’espècies.

L’objectiu general de la instal·lació és generar un impacte positiu en la situació de la fauna, els hàbitats naturals i els modes de vida tradicionals lligats a aquesta gran bioregió, com la del poble nòmada dels Peul. Per aconseguir-ho, el circuit interpretatiu ha incorporat els següents elements:

  • Un gran arc d’entrada que convida a conèixer l’espai i incorpora informació bàsica i visual d’aquesta bioregió, i un segon arc a l’altre extrem del circuit.
  • Al llarg del circuit, dos faristols mostren l’explicació inicial de l’hàbitat i les espècies que hi viuen.
  • A la instal·lació de cada espècie hi ha dos rètols didàctics, un adreçat als infants i un altre als adults.
  • Al final del recorregut, un rètol implica el públic amb la conservació, incloent crides a l’acció.
  • La ubicació geogràfica i la sensació de viatge continental l’aporten dos conjunts de pintures al terra: ones del mar arribant a la sorra identificades com l’oceà Atlàntic i el mar Roig davant dels dos arcs d’accés, i franges amb el nom de cada país al llarg d’aquesta travessa saheliana.

Aquests elements conformen la primera fase de desplegament d’aquest circuit interpretatiu, que es completarà a principis del 2023.

Seguint el seu nou model, el Zoo de Barcelona desplega una estratègia comunicativa integral que permet que la visita esdevingui una experiència completa i no es limiti a l’observació d’un conjunt d’instal·lacions amb animals.  La intenció és obrir la porta a nous coneixements i, sobretot, emocionar i empènyer a l’acció, amb l’objectiu final de generar un impacte positiu en la situació de la fauna i els hàbitats naturals.

Aquesta estratègia vol arribar al màxim nombre de persones i es basa en quatre pilars fonamentals: transmissió efectiva de la informació (que el visitant s’hi interessi), conservació (tots els espais s’han de connectar amb un objectiu de conservació), acció (donar al visitant esperança i eines per resoldre els problemes exposats) i emoció (tota experiència al Zoo ha de ser emocionant per generar empatia).

La informació que s’ofereix manté una coherència estètica de conjunt. Estarà distribuïda per les instal·lacions per reforçar la sensació d’exploració real de la natura i presta atenció a les històries personals dels animals. A més, es posa èmfasi en l’empoderament de les persones adultes, que reben una informació rellevant sobre conservació que després podran transmetre als infants, que a la vegada disposen d’un contingut treballat de forma més atractiva.

La interpretació als zoos actuals

Zoos com els de Berlín, Hamburg, el Bronx, Washington i San Diego són referents internacionals per l’alt nivell de sensibilització del públic que han assolit mitjançant els centres d’interpretació. Emmirallant-se en aquest model, el Zoo de Barcelona preveu la incorporació gradual de nous elements i centres de descoberta, seguint l’exemple del realitzat amb el Sahel.

Els circuits d’interpretació als zoos estan determinats pel fet que la majoria de visitants no tenen coneixements profunds de biologia i ecologia. Per aconseguir que el públic s’interessi per la conservació de la biodiversitat, aquests espais de descoberta s’han de basar en experiències concretes i espontànies amb els animals. La instal·lació ha de cridar l’atenció del visitant per generar interès cap als elements interpretatius. Per ser efectius, aquests han de poder respondre a les preguntes que es planteja cada individu i, a partir d’aquí, incorporar noves idees.