La Fundació Barcelona Zoo i Damm reintrodueixen el fartet al seu hàbitat natural

Comparteix
27/07/2022
Imatge
Reintroducció del Fartet al Delta de Llobregat

La col·laboració entre ambdues entitats ha permès alliberar al Delta del Llobregat un grup seleccionat de fartets, un exemplar de peix mediterrani declarat en perill d’extinció, assolint un total de 239 exemplars reintroduïts en un any 

El projecte s’emmarca en l’acord signat entre les dues entitats per a protegir i preservar la biodiversitat 

La Fundació Barcelona Zoo i Damm col·laboren en un nou projecte de conservació d'espècies amenaçades. La iniciativa, emmarcada dins del pla educatiu “Salvem el Fartet”, ha permès alliberar un grup seleccionat de fartets al Delta de Llobregat, assolint un total de 239 exemplars reintroduïts en un any. Aquesta espècie, pròpia de les aigües mediterrànies i un indicador de la biodiversitat de la zona, va ser declarat un animal endèmic amenaçat després d'haver-se reduït considerablement la població durant els últims anys. 

Aquesta acció s'inclou dins de l'acord signat el maig passat entre les dues organitzacions per a impulsar, promoure i participar de forma conjunta en actuacions que promoguin la protecció de la biodiversitat i, en especial, de la fauna autòctona pròpia de les zones on opera la companyia. La iniciativa també compta amb la participació indispensable del Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.

Compromesos amb el medi ambient i els seus ecosistemes 

Dins de la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'agenda 2030, la Fundació Barcelona Zoo i Damm han col·laborat amb anterioritat en iniciatives destacades que promouen la conservació d'espècies en perill d'extinció. Els esforços de totes dues entitats ja han aconseguit reintroduir dues espècies en perill de desaparició als seus hàbitats naturals; el ferreret, un amfibi propi de la serra mallorquina de la Tramuntana, i el fartet un exemplar de peix comú a les aigües del Mar Mediterrani. Ambdós projectes han aconseguit estabilitzar la població d'aquestes espècies evitant-ne l'extinció.

Deu anys compromesos amb la reintroducció del fartet 

La Fundació Barcelona Zoo porta una dècada compromesa amb la reintroducció del fartet i des de l'any 2018 col·labora amb el Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat per reintroduir-lo al seu hàbitat natural. Una col·laboració que des de l’any 2021 compta també amb el suport de Damm.

L'objectiu d'aquest pla de recuperació del fartet al Delta del Llobregat se centra en la creació de nous nuclis poblacionals a diferents zones humides que assegurin la viabilitat de l'espècie a llarg termini. Per això, la Fundació Barcelona Zoo i el Consorci promouen la cria en captivitat de l'espècie, executen accions de millora del seu hàbitat i estudien la seva evolució en el temps.

El febrer de 2019, es va dur a terme la primera actuació de millora de l'hàbitat natural d'aquesta espècie amb l'excavació d'una bassa de 200 m2 a la pineda de Can Camins, al municipi del Prat de Llobregat. Donats els bons resultats d'aquesta primera bassa, durant aquest any i el proper, es crearan dues basses més amb les mateixes característiques.