La xarxa d’electromobilitat Endolla Barcelona s’obre als clients d’altres operadors

Comparteix
25/03/2022
Imatge
Marta Labata acompanyada de Xavier Cañadell, Jorge Ríos, Andrés Carasso, Josep Cester i Jean Baptiste Guntzberger.

Electromaps, Etecnic, Iberdrola, Place to Plug i Shell Recharge Solutions són les primeres companyies que s’incorporen a l’estratègia d’interoperabilitat dissenyada per Barcelona de Serveis Municipals (B:SM)

La permeabilitat d’Endolla Barcelona farà que més de 200.000 nous usuaris puguin utilitzar còmodament els punts de recàrrega públics de la ciutat des dels seus dispositius mòbils, sense haver de descarregar cap nova aplicació

En una segona fase, els clients d’Endolla Barcelona també podran utilitzar els punts de recàrrega d’aquests operadors a través de l’aplicació SMOU

Endolla creixerà al llarg de l’any amb una cinquantena de nous punts de recàrrega, arribant als 703 punts actius

Nou pas endavant per a la penetració del vehicle elèctric. La xarxa d’electromobilitat de B:SM, Endolla Barcelona, podrà ser utilitzada pels clients d’altres operadors i proveïdors de mobilitat elèctrica. Aquesta permeabilitat farà d’Endolla un servei públic a disposició de qualsevol usuari del vehicle elèctric: els gairebé 11.000 clients que té actualment B:SM, els ciutadans usuaris dels serveis d’aquests operadors i, fins i tot, els visitants que es desplacin temporalment a la ciutat i siguin usuaris habituals d’aquestes empreses col·laboradores.

B:SM ha formalitzat aquest matí l’inici del projecte en el marc d’una trobada amb els representants d’Electromaps, Etecnic, Iberdrola i Place to Plug, operadors que, juntament amb la companyia Shell Recharge Solutions, són els primers que començaran a oferir a la seva clientela els punts Endolla, després de participar a una licitació pública. D’aquesta manera, més de 200.000 persones podrien utilitzar els 650 punts de recàrrega que, actualment, B:SM té distribuïts homogèniament per tots els districtes de la ciutat.

El servei entrarà en funcionament, de manera progressiva, en les properes setmanes. Per arribar fins aquí, B:SM i els partners han treballat durant mesos per integrar les seves respectives plataformes. L’objectiu d’aquest procés ha estat posar l’usuari del vehicle elèctric al centre per oferir la millor experiència. Gràcies a això, l’usuari podrà localitzar els punts Endolla des de la seva aplicació d’electromobilitat habitual, activar la recàrrega amb el dispositiu mòbil i fer el pagament còmodament, sense necessitat de fer cap nou registre ni descarregar-se una altra aplicació.

El projecte, al qual s’aniran incorporant nous proveïdors en successives fases, es completarà l’any vinent. Aleshores, la interoperabilitat serà bidireccional. Això permetrà que les persones subscrites a Endolla Barcelona puguin començar a utilitzar els punts de recàrrega dels operadors col·laboradors cada cop que es desplacin fora de la ciutat. Fer-ho serà molt senzill, perquè podran emprar l’aplicació SMOU per activar els punts de recàrrega, com ja fan actualment amb els punts Endolla.

Per a Marta Labata, CEO de B:SM, l’estratègia d’interoperabilitat d’Endolla Barcelona “és un clar exemple de la voluntat de B:SM de ser un element de tracció del sector a través de la col·laboració publicprivada”, ha explicat. “A banda de dotar la ciutat d’una infraestructura pública de recàrrega de qualitat, treballem per facilitar a la ciutadania la transició cap al vehicle elèctric. En aquest sentit, la interoperabilitat d’Endolla suposa dotar Barcelona d’una xarxa pública oberta a tothom. A més, en una segona fase, permetrà que els clients d’Endolla puguin fer servir altres punts de recàrrega fora de la ciutat, quan es desplacin, a través de l’aplicació SMOU. És, en definitiva, un nou pas endavant per promoure la penetració del vehicle elèctric”.

Per la seva banda, Xavier Cañadell, CEO d’Electromaps, ha assegurat que l’obertura dels punts de recàrrega d’Endolla a altres operadors “és una fita important que hauria de ser exemple per a altres administracions públiques i empreses privades que operen punts de recàrrega. La interoperabilitat suposa posar l’usuari en primer terme. A països veïns, com França i Portugal, és obligatori per llei des de fa anys i ha facilitat el desenvolupament de la mobilitat elèctrica”, ha precisat. “La interoperabilitat sempre ha estat en el nostre ADN i estem molt satisfets de compartir aquesta visió amb B:SM”.

Per la seva banda, Jorge Ríos, CEO d’Etecnic, creu que el treball conjunt entre B:SM i Etecnic “permet unir la xarxa de punts de recàrrega pública de Barcelona amb tota la comunitat d’usuaris del vehicle elèctric”. “Quan parlem d’interoperabilitat pensem a nivell internacional, però l’aprofitament és mínim. Per aquest motiu quan ajuntem una xarxa pública amb més de 600 carregadors i l’aplicació EVcharge amb més de 55.000 usuaris té molt més sentit, ja que fem més accessible la mobilitat elèctrica.

Segons Andrés Carasso, delegat Institucional d’Iberdrola a Catalunya, la interoperabilitat de la xarxa Endolla Barcelona és “un salt endavant” per facilitar als usuaris de vehicle elèctric l’accés “d’una forma senzilla” a la recàrrega a Barcelona. “D’aquesta manera, els més de 60.000 usuaris de la Recàrrega Pública d’Iberdrola es beneficiaran de l’accés a aquests punts a la ciutat i es fomentarà l’avenç de la mobilitat sostenible, lliure d’emissions i de soroll, contribuint a la lluita contra el canvi climàtic mitjançant l’electrificació del transport, àmbit en què Iberdrola treballa i està fermament compromesa”.

Josep Cester, director d’Operacions de Place to Plug, ha apuntat que “és imprescindible que mobilitat elèctrica i interoperabilitat vagin de la mà. La col·laboració entre Place to Plug i B:SM definirà un exemple a seguir per aquelles ciutats que vulguin que els seus punts siguin accessibles fàcilment a tots els conductors de vehicles elèctrics”.

Finalment, des de Shell Recharge Solutions, Jean Baptiste Guntzberger, Regional Manager per al Sud d’Europa, ha precisat: “Poder accedir fàcilment a una infraestructura de càrrega és una important consideració abans que els conductors iniciïn la transició cap al vehicle elèctric. Els acords d’interoperabilitat, com el que Shell Recharge Solutions i Endolla Barcelona han signat, són clau per facilitar als usuaris l’accessibilitat necessària. A través d’aquesta aliança, expandim la nostra xarxa incorporant els 650 punts de B:SM. Amb la targeta i l’app Shell Recharge oferim accés a 275.000 punts de càrrega d’accés públic a 33 països europeus, dels quals 5.370 es troben a Espanya. L’objectiu del nostre grup és oferir accés a 500.000 punts l’any 2025 i 2,5 milions l’any 2030”.

Endolla Barcelona segueix creixent amb 50 nous punts

Ser la ciutat líder en electromobilitat a l’Estat i promoure la transició cap al vehicle elèctric a través d’una xarxa equitativa, innovadora, oberta i sostenible. Aquest és l’objectiu principal amb què B:SM impulsa Endolla Barcelona. Aquest 2022, la xarxa Endolla augmentarà amb la posada en marxa d’una cinquantena de nous punts, amb una inversió de 700.000 €. D’aquesta manera, s’arribarà als 703 punts actius.

El desplegament de la xarxa està basat en una estratègia d’inversió equitativa, flexible i escalable que té en compte el camí que encara ha de recórrer el sector, que està en constant evolució. Per això està previst tenir actius i a ple rendiment 1.000 punts de càrrega a finals del 2023, i disposar d’una capacitat de creixement de més de 2.000 punts addicionals, els quals entrarien en funcionament d’acord amb l’evolució de la demanda i la tecnologia.  

Actualment, la xarxa disposa de 6,5 punts per km2 distribuïts per tots els barris, amb un punt de recàrrega per cada 11,4 vehicles elèctrics existents i una disponibilitat del servei del 97%. Aquestes xifres, sumades a la resta de punts d’ús públic, converteixen Barcelona en la segona ciutat europea amb major nombre de punts de recàrrega per km2, per darrera d’Estocolm, i la quarta per nombre de punts per habitant, precedida per Estocolm, Götegorg i Oslo.

7 de cada 10 punts de recàrrega d’Endolla es troben als Aparcaments B:SM. En una ciutat densa i compacta com Barcelona, on són pocs els domicilis dotats de punt de recàrrega particular, Endolla aposta per prioritzar la càrrega sostenible, planificada i en hores vall off-street. Això permet concentrar al carrer els punts de càrrega ràpida, minimitzant l’ocupació de l’espai públic i reduint les externalitats associades a l’estacionament.

En aquests moments, Endolla Barcelona té 10.680 usuaris i ofereix una mitjana de 6.700 recàrregues mensuals, amb una ocupació de la xarxa d’un 10% aproximadament. Tot i això, des del juny 2021 fins al gener de 2022 els usos han experimentat un increment del 21% i s’espera que la demanda vagi en augment. De fet, el passat mes de febrer es va assolir el rècord de gairebé 6.900 recàrregues.

En paral·lel, B:SM participa en diferents iniciatives d’innovació, en col·laboració publicprivada, a nivell europeu i local. L’ús intel·ligent de l’energia i el desplegament sostenible de l’electromobilitat són dos dels eixos estratègics en què es basen dels projectes que s’estan desenvolupant.

Barcelona de Serveis Municipals (B:SM)

B:SM és una societat mercantil i de mercat de capital íntegrament de l'Ajuntament de Barcelona. El propòsit de B:SM és la millora de la qualitat de vida de les persones, generant experiències positives per construir una Barcelona saludable i capdavantera.

El seu model de gestió es fonamenta en quatre pilars essencials: prestar serveis de valor afegit per a la ciutat i la ciutadania; posar les persones al centre, amb focus especial en els clients i en el desenvolupament del talent; la millora contínua i l'adaptació permanent, amb especial èmfasi en la digitalització i la innovació; i la sostenibilitat econòmica i ambiental, buscant sempre l'equilibri entre el retorn econòmic i social de les inversions. En aquesta línia, B:SM és una empresa referent i pionera a l'àmbit de la mobilitat, la cultura, el lleure i la cura de l’espai públic a la ciutat de Barcelona

Electromaps

Electromaps és el proveïdor de serveis de mobilitat elèctrica líder al sud d’Europa, amb seu a Barcelona i part de l’empresa Wallbox. Des del 2009, és pioner en mobilitat elèctrica, ajudant als conductors de vehicles elèctrics de tot el món a trobar totes els estacions de càrrega disponibles, tant gratuïtes com de pagament, i facilitant l’accés i el pagament directament des de la seva aplicació mòbil amb un clauer EFID. Electromaps compta amb 180.000 usuaris registrats a tot el món (100.000 a Espanya), i ja ha subministrat més de 4.000.000 de KWh a través de la seva aplicació.

Etecnic

Etecnic és una empresa tecnològica especialitzada en mobilitat elèctrica, infraestructura de recàrrega i la seva gestió energètica. La companyia compta amb solucions 360º per a l’adaptació d’espais a la infraestructura de recàrrega: projectes, subministres i instal·lació, gestió mitjançant software de desenvolupament propi i manteniment. Amb una visió més àmplia, assessora a municipis i empreses en aquesta transformació del sector mitjançant plans de mobilitat elèctrica, estudis de descarbonització de flotes i models de negoci.

Iberdrola

Iberdrola, líder mundial en energies renovables, està portant a terme un pla de mobilitat sostenible, amb una inversió de 150 milions d’euros, amb el qual intensificarà el desplegament de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics en els propers anys. La iniciativa preveu la instal·lació de prop de 150.000 punts de recàrrega, tant a llars com a empreses, així com a vies urbanes, ciutats i les principals autovies. L’aposta pel desplegament d’estacions d’alta eficiència es concretarà en la instal·lació d’estacions ultraràpides (més de 350 kW), superràpides (més de 150 KW) i ràpides (50 kW).

Place to Plug

Place to Plug és una startup catalana que ofereix una solució integral per a la recàrrega de vehicle elèctric: una aplicació per a conductors de VE dissenyada per oferir la millor experiència de recàrrega, un avançat centre de control per a empreses i operadors que permet gestionar punts de recàrrega, i una plataforma que facilita la interoperabilitat i la integració de Place to Plug en qualsevol sistema o aplicació de tercers.