Nacions Unides pren com a referent Endolla Barcelona pel seu desplegament equitatiu i accessible de l’electromobilitat

Comparteix
04/05/2022
Imatge
Dos persones fent ús d'un punt de recàrrega elèctric d'Endolla Barcelona

La xarxa de recàrrega elèctrica de B:SM ha estat seleccionada entre 40 projectes internacionals com a exemple d’estratègia que posa la ciutadania al centre 

Des d’avui i fins al 6 de maig, la Comissió Econòmica de l’ONU per a Europa (UNECE) analitza a l’IESE com les aliances publicoprivades són estratègiques per a l’impuls de projectes que afavoreixen l’avenç dels ODS

La trobada aplega persones expertes provinents de 13 països, i posa en relleu el reptes de les ciutats a l’hora d’abordar el canvi climàtic

La xarxa d’electromobilitat de B:SM, Endolla Barcelona, participa avui en la 6a edició del Fòrum Internacional d’Aliances Publicoprivades (PPP) de la Comissió Econòmica de les Nacions Unides per a Europa (UNECE). La trobada, que té lloc des d’avui fins al 6 de maig a l’IESE Business School de Barcelona, posa en valor la importància del acords entre les administracions i les empreses per al llançament de projectes que, amb una clara orientació de servei a la ciutadania, contribueixen a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). 

La xarxa Endolla ha estat seleccionada per posar la ciutadania al centre amb tres objectius centrals: facilitar la transició cap al vehicle elèctric de manera equitativa, acompanyar l’evolució del sector i millorar les condicions de vida de la ciutadania. Així, la xarxa d’electromobilitat de B:SM esdevé un referent en aspectes com el desplegament equilibrat per tots els barris de la ciutat, l’aposta per la gestió eficient de l’energia i l’obertura de la xarxa als usuaris de diferents operadors.  Altres aspectes que s’han tingut en compte en la selecció d’Endolla han estat l’acompanyament al sector en el seu desenvolupament i la participació en diferents iniciatives d’innovació i intercanvi del coneixement, tant a nivell local com europeu. El gerent de Nova Mobilitat de B:SM, Redha Zetchi, serà l’encarregat de fer la ponència en el marc d’una de les jornades de treball previstes avui. 

Per formar part del fòrum d’UNECE, Endolla Barcelona ha hagut de superar un procés de selecció internacional al qual han participat 37 projectes de diferents països. Finalment, seran exposades 16 iniciatives desenvolupades a indrets tan diversos com Brasil, Índia, Kirguizistan, Mèxic, Marroc, Puerto Rico, Portugal, Senegal, Eslovènia, Suïssa, Tunísia, Regne Unit i Espanya. Totes elles tenen en comú la clara aposta per la sostenibilitat, la millora de la qualitat de vida de les persones i l’assoliment dels ODS respectant els principis Ambientals, Socials i de Governança (ESG) en àmbits com el transport, les energies renovables, la salut, l’educació i els serveis urbans. 

Barcelona, líder en electromobilitat al sud d’Europa amb Endolla

Amb més de 650 punts de recàrrega distribuïts per tota la ciutat, Endolla Barcelona és la xarxa pública d’electromobilitat més gran de l’Estat espanyol. Aquest 2022, Endolla seguirà creixent amb la posada en marxa d’una cinquantena de nous punts, amb una inversió de 700.000 €. D’aquesta manera, s’arribarà als 703 punts actius.

El desplegament d’Endolla està basat en una estratègia d’inversió equitativa, flexible i escalable que té en compte el camí que encara ha de recórrer el sector, que està en constant evolució. Per això està previst tenir actius i a ple rendiment 1.000 punts de càrrega a finals del 2023, i disposar d’una capacitat de creixement de més de 2.000 punts addicionals, els quals entrarien en funcionament d’acord amb l’evolució de la demanda i la tecnologia.  

Actualment, la xarxa disposa de 6,5 punts per km2 distribuïts per tots els barris, amb un punt de recàrrega per cada 11,4 vehicles elèctrics existents i una disponibilitat del servei del 97%. Aquestes xifres, sumades a la resta de punts d’ús públic, converteixen Barcelona en la segona ciutat europea amb major nombre de punts de recàrrega per km2, per darrera d’Estocolm, i la quarta per nombre de punts per habitant, precedida per Estocolm, Götegorg i Oslo.

El 75% dels punts de recàrrega d’Endolla es troben als Aparcaments B:SM. Així, s’aposta per prioritzar la càrrega sostenible, planificada i en hores vall off-street. Això permet concentrar al carrer els punts de càrrega ràpida, minimitzant l’ocupació de l’espai públic i reduint les externalitats associades a l’estacionament.