Neix al Zoo de Barcelona una mona aranya, una espècie en perill crític d’extinció

Comparteix
04/04/2022
Imatge
Un exemplar de mona aranya amb la seva cria

El Zoo participa al programa europeu d’espècies en perill d’extinció EEP d’aquesta espècie de mona, catalogada en perill crític segons la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura

La cria es troba en perfecte estat de salut i està sent protegida en tot moment per la seva mare

Aquest mes de març ha nascut al Zoo una cria de mona aranya bruna (Ateles hybridus), una espècie en perill crític d’extinció segons la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura.

El Zoo de Barcelona participa activament en el programa europeu d’espècies en perill EAZA Ex-situ Programme (EEP), coordinat per l’Associació Europea de Zoos i Aquaris, per facilitar la reproducció d’aquesta espècie. “Aquests programes pretenen mantenir una població estable i sana a nivell europeu perquè alguns d’aquests membres puguin reforçar les poblacions naturals i dur a terme programes de reintroducció”, ha explicat el director del Zoo, Antoni Alarcón. A més, volen vehicular l’educació per a la conservació i promoure el suport a activitats de conservació que es desenvolupin al medi natural. “El nou model de Zoo està compromès amb la preservació de la biodiversitat, especialment d’espècies que, com la mona aranya, estan molt amenaçades”, ha afegit Alarcón.

La cria, de la que encara es desconeix el sexe, es troba en perfecte estat de salut i està sent protegida en tot moment per la seva mare, Perla. És la tercera cria d’aquesta femella.  El rol de la mare és molt important en aquest moment per a la resta de femelles del grup, que poden observar i aprendre com està cuidant la cria.

Actualment, al Zoo de Barcelona hi ha un grup familiar de 9 individus format per un mascle,  tres femelles adultes, una d’elles d’edat avançada, i 5 femelles més joves, nascudes entre el 2016 i el 2019.

La població actual de l’EEP de la mona aranya consta de 69 individus: 32 mascles, 35 femelles i 2 encara sense sexar, repartits en 16 institucions.

La mona aranya, en perill crític d’extinció a la natura

La mona aranya és una de les espècies de primat més grans que habita a l’Amèrica del Sud. Es caracteritzen per una llarga cua prènsil que utilitzen com a extremitat addicional. Tampoc tenen polze a les mans, la qual cosa els facilita la braquiació, ja que acostumen a desplaçar-se per les copes dels arbres, on viuen una gran part del temps.

La població natural d’aquesta espècie, que habita a les selves septentrionals de l’Amèrica del Sud, està disminuint de manera preocupant i en els últims 45 anys s’ha reduït en un 80%.  Les principals amenaces que pateix l’espècie són la desaparició de l’hàbitat natural per la desforestació ocasionada per l’expansió de l’agricultura i les companyies fusteres, així com la caça furtiva, ja que la seva carn és força apreciada en moltes regions de la seva àrea geogràfica.