Neix el ‘Balcó Gastronòmic del Port Olímpic’, un nou espai de restauració que connectarà la ciutadania amb el mar

Comparteix
02/08/2022
Imatge
Interior del restaurant del Port Olímpic

El projecte, que té una inversió de 15,9 M€, preveu convertir el Moll de Gregal en una de les àrees de restauració més singulars de la ciutat, amb 24.000 m2 de superfície

Les obres començaran a principis del 2023 i finalitzaran l’estiu del 2024, coincidint amb la celebració de la Copa Amèrica de Vela

Varietat, qualitat i caràcter barceloní són els atributs principals del nou model de restauració, que concentrarà 14 propostes gastronòmiques diferents que aniran des de la cuina de mercat fins a l’avantguarda culinària 

El Balcó Gastronòmic esdevindrà un gran passeig sostenible, respectuós amb l’entorn, obert al mar i la platja de la Nova Icària, amb un nou accés.

Cuines de qualitat, diverses i amb caràcter barceloní en un entorn incomparable. Aquests són els atributs principals que definiran el Balcó Gastronòmic, l’espai de restauració que el Port Olímpic estrenarà a final de l’estiu del 2024. L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), invertirà 15,9 M€ per fer realitat la renovació completa del Moll de Gregal, àmbit on continuarà ubicada la nova zona de restauració. 

En total, es preveu actuar sobre una superfície de més de 24.000 m2. Les obres s’avancen i s’iniciaran a principis de l’any vinent. L’objectiu és que estiguin enllestides l’estiu del 2024, coincidint amb la celebració de la Copa Amèrica de Vela a la ciutat. 

Onze restaurants i tres espais gourmet faran del Port Olímpic un nou referent de la gastronomia de la ciutat, i conformaran un pol de restauració singular, obert als barcelonins i barcelonines i pensat per reconnectar amb el mar. 

El nou model de restauració es basa en establiments que apostin per l’alimentació saludable i sostenible, i que ofereixin propostes complementàries, que vagin des de la cuina de mercat fins a l’avantguarda culinària amb l’objectiu d’arribar a un públic local de perfil ampli i divers. Tot plegat permetrà fer del Port Olímpic un nou entorn emblemàtic dissenyat per gaudir del litoral a través d’una mostra representativa de la millor gastronomia de la ciutat. 

La tria dels futurs restauradors, que es farà per mitjà d’un concurs que s’iniciarà passat l’estiu, tindrà en compte qüestions com la qualitat i l’estil de cuina i producte, així com les propostes de disseny i ambient dels locals, i les mesures de sostenibilitat introduïdes, entre altres aspectes.

Un passeig gastronòmic que mira al mar 

El Balcó Gastronòmic va més enllà de sumar catorze propostes gastronòmiques. Implica crear un espai singular, únic i coherent. Per fer-ho possible, el Port redibuixarà per complet la seva fisonomia per oferir una experiència innovadora basada en una arquitectura moderna, integrada a l’entorn i que transmet dinamisme i seguretat.    

La llum i la transparència seran dos elements protagonistes en la definició dels espais interiors, on materials com el vidre facilitaran la comunicació visual amb el mar i l’activitat portuària. A més, els locals situats al nivell superior s’ubicaran a un voladís sobre el mar, mirant a la platja de la Nova Icària, incrementant encara més la sensació d’obertura i proximitat al litoral.

La reforma de l’espai exterior seguirà una premissa fonamental: crear un entorn sense obstacles que afavoreixi el passeig fins a la vora del mediterrani. Per fer-ho possible, s’han previst diferents actuacions que milloraran el diàleg entre el Port Olímpic, la platja i la ciutat. Així, el nou centre gastronòmic disposarà d’una connexió directa amb la platja de la Nova Icària, i tres eixos verticals equipats amb escales i ascensors que milloraran la connexió de tots els àmbits del Port amb la ciutat. A més, es construiran zones d’estada i miradors que convidaran a relaxar-se, seure-hi i gaudir de les vistes. 

Les concessions dels actuals restauradors van finalitzar el 3 d’abril del 2020. Des d’aleshores han tingut contractes temporals, la finalització dels quals es correspon amb l’inici d’obres dels nous espais, que començaran a principis de l’any vinent. En els propers mesos també es produirà la licitació que ha de garantir la concurrència en el sector, alhora que s’assegura la continuïtat dels llocs de treball.

Fins que es produeixi la inauguració dels nous espais gastronòmics, els treballadors i treballadores que tenen garantida la seva continuïtat, independentment dels nous adjudicataris, tindran accés als serveis d’orientació professional de Barcelona Activa i a un complet pla formatiu que preveu diferents itineraris dins l’àmbit de l’hostaleria i la restauració. L’objectiu és fomentar el creixement professional d’aquestes persones i facilitar l’actualització dels seus coneixements d’acord amb les actuals necessitats del mercat en posicions com les de cambrer, ajudant de cuina o cap de cuina. Coneixement d’idiomes, atenció al client, gestió de compres, tècniques de barista o innovació culinària són algunes de les disciplines incloses en les 1.000 hores de formació previstes. 

Un espai sostenible compromès amb els barcelonins i barcelonines 

La sostenibilitat és un dels eixos estratègics de tota la transformació del Port Olímpic. Tant és així que per tal de potenciar l’estalvi energètic de les futures instal·lacions del Balcó Gastronòmic del Port Olímpic i adaptar-les a l’emergència climàtica, s’hi col·locaran quatre grans pèrgoles fotovoltaiques que, a banda de generar energia d’origen renovable, proporcionaran espais d’ombra que afavoriran el benestar dels usuaris i usuàries.

En concret, s’hi instal·laran més de 1.600 mòduls fotovoltaics amb una potència de 650 kw i capacitat per generar 890.000 kw anuals d’electricitat. Això equival al consum elèctric anual de 250 llars. L’electricitat generada amb aquestes quatre grans plaques fotovoltaiques l’aprofitarà el Port Olímpic i, en un futur, podria abastir altres consumidors de l’entorn. 

En coherència amb aquesta aposta sostenible, els quatre restaurants del nivell superior del Moll tindran cobertes verdes. Aquests elements bioclimàtics, a més de naturalitzar l’entorn i potenciar la biodiversitat, proporcionaran aïllament tèrmic i acústic als locals. 

Un Port Olímpic compromès amb la ciutat i la generació d’activitat en l’àmbit de la nàutica, l’economia blava i la restauració 

Des del març del 2020, Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) impulsa, per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, la transformació del Port Olímpic. 

En aquesta nova etapa, el Port Olímpic vol ser un espai compromès amb la ciutadania en què convisquin, sota criteris de sostenibilitat, la nàutica amb la generació d’activitat econòmica, principalment vinculada al mar, l’economia blava i la restauració.

La gestió del canvi ja està en marxa. Entre altres actuacions, actualment ja s’ha completat el reforç i consolidació del Dic de Recer i es treballa en l’obertura d’un nou accés al Moll de Mestral, que connectarà les instal·lacions amb el barri de la Vila Olímpica. En paral·lel, a final de l’estiu, s’iniciaran els treballs per a la configuració del primer centre d’economia blava de la ciutat, un projecte que estarà ubicat al Moll de Mestral i als locals situats sota el Dic de Recer, espai que esdevindrà un nou mirador davant del mar. 

Podeu trobar el vídeo de la presentació aquí.