Prop de 600 joves de 1r i 2n d’ESO participen a l’STEAM Zoo

Comparteix
16/11/2022
Imatge
Joves de 1r i 2n d'ESO participant a l'STEAM Zoo

El Zoo de Barcelona s’ha convertit aquest matí en una aula de ciència amb diverses activitats científiques organitzades per Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) i l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC)

El Zoo agafa el relleu d’altres espais emblemàtics gestionats per B:SM, com el Parc del Fòrum, l’Anella Olímpica i el Tibidabo, que treballen per promoure vocacions científiques entre l’alumnat de secundària 

Els projectes STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques) situen Barcelona com a pol d’innovació educativa al servei del talent dels joves de la ciutat

El Zoo de Barcelona ha acollit aquest matí, i per primera vegada, l’STEAM Zoo, una jornada d’activitats relacionades amb la biologia i adreçades a l’alumnat de 1r i 2n d’ESO. Hi han participat prop de 600 nois i noies de diferents instituts de Barcelona i l’Àrea Metropolitana.

L’STEAM Zoo l’impulsen, conjuntament, Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) i l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) amb l’objectiu de promoure vocacions científiques entre el jovent, proporcionant-los coneixements de biologia de manera lúdica amb tot el rigor acadèmic. 

Els diferents grups classe que han participat en aquest matí científic han gaudit de tres activitats impartides per l’equip d’educadors i educadores del Zoo de Barcelona, que han treballat conjuntament amb el personal docent i investigador de l’EEBE de la UPC en el seu desenvolupament.

Al primer dels tallers, titulat L’ADN a les teves mans, l’alumnat ha extret ADN de les cèl·lules i fins i tot ha pogut tocar-lo. A Què mengem?, els i les joves han après com el que ingerim es transforma en energia, a partir d’una sèrie d’experiments. I al taller Interpretant el que pensem, els participants han comprovat, en directe, com es comuniquen el cervell i els músculs del cos. 

A més, l’alumnat ha gaudit de l’espectacle participatiu Les tres neurones, on també han après com funcionen les cèl·lules que conformen el teixit nerviós.     

Un pol d’innovació educativa al servei del talent jove de la ciutat

L’STEAM Zoo forma part d’un projecte educatiu molt més ampli que té com a objectiu fomentar l’interès per la ciència i la tecnologia d’una forma diferent i més enllà de les aules. La iniciativa fa especial èmfasi en la promoció de les vocacions científiques entre les noies, contribuint a trencar els estereotips de gènere.   

El Zoo de Barcelona és la primera vegada que acull una d’aquestes jornades. Les trobades STEAM d’enguany, impulsades conjuntament amb la UPC, van començar el passat 23 de març al Fòrum, amb la participació de més de 1.500 joves de 4t d’ESO i batxillerat. A l’abril, l’Anella Olímpica va prendre-li el relleu, amb més de 1.500 participants de 2n i 3r d’ESO. I al maig va ser el torn del Tibidabo, que va rebre més de 2.300 estudiants de 4t d’ESO i batxillerat. En total, s’estima que aquest 2022 es beneficiaran de les activitats STEAM més de 6.000 joves. 

Amb aquesta nova jornada del programa STEAM, B:SM reforça el seu compromís amb l’ús social i educatiu d’alguns dels espais emblemàtics de la ciutat que gestiona.