Un de cada dos habitants de Barcelona ja fa servir SMOU

Comparteix
28/02/2023
Imatge

L’aplicació de serveis de mobilitat personal de Barcelona arriba al seu quart aniversari amb 800.000 usuaris i usuàries 

Amb més d’una vintena de serveis integrats, SMOU va registrar l’any passat 16,4 milions d’operacions, sobretot de Bicing i de pagaments del parquímetre a través de l’aplicació 

Amb l’objectiu de seguir contribuint a una mobilitat planificada i sostenible, SMOU treballa per ampliar l’oferta de serveis i enfortir la seva usabilitat per esdevenir un autèntica eina de Mobilitat com a Servei (MaaS)

L’aplicació de serveis de mobilitat personal de Barcelona SMOU celebra aquest mes de febrer el seu quart aniversari i ho fa assolint xifres rècord. Un de cada dos habitants de la ciutat fa servir SMOU per moure’s per Barcelona. Ja són 800.000 les persones que fan servir aquesta aplicació impulsada i gestionada per Barcelona de Serveis Municipals (BSM). En els quatre anys que fa que està operativa, el nombre d’usuaris i usuàries de SMOU s’ha multiplicat per 16.

Actualment, SMOU integra una vintena de serveis de mobilitat. Inclou solucions com el Bicing, els punts de recàrrega de la xarxa Endolla Barcelona, el pagament de l’estacionament regulat per minuts en superfície i a la Xarxa d’aparcaments BSM i la gestió de les places d’AREA per a residents. També s’hi poden consultar serveis com ara bicicletes, cotxes i motos compartits o informació en temps real del transport públic.  

L’any passat, SMOU va registrar un total de 16,4 milions d’operacions. Això són gairebé 45.000 operacions diàries, cinc vegades més que durant el primer any de funcionament. Els serveis que més es van fer servir van ser el Bicing i el pagament de l’estacionament regulat per minuts, amb 11,5 i 4,7 milions d’operacions anuals respectivament. 

Al llarg del 2022 i amb l’objectiu de contribuir a una mobilitat urbana planificada i el més sostenible possible, l’aplicació va incorporar noves funcionalitats diferencials. Destaquen la integració del servei Residents Barcelona, que permet gestionar les places d’aparcament d’AREA per a residents; el predictiu de Bicing, que informa sobre la probabilitat de trobar una bicicleta o una plaça lliure a les estacions amb 15 o 30 minuts d’antelació; la informació en temps real de les parades, estacions i horaris de Bus, Metro, Tram, Rodalies i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; així com la funció “Com arribar-hi”, que permet cercar i planificar el millor itinerari per anar d’un punt a un altre de Barcelona i la seva àrea metropolitana, ja sigui en transport públic o privat i localitzar les opcions d’aparcament disponibles en destí.

Una altra novetat destacada del darrer any va ser la consulta en temps real d’informació i disponibilitat de places de més de 200 aparcaments de diferents operadors de Barcelona. 

Per a la regidora de Mobilitat i presidenta de BSM, Laia Bonet, “la ràpida evolució d’SMOU és una clara mostra de l’aposta que està fent la ciutat per aplicar la tecnologia a la promoció d’una mobilitat cada cop més sostenible. SMOU forma part ja del dia a dia de milers de barcelonins i barcelonines, als quals aporta solucions innovadores, com els sistemes predictius o la consulta d’informació en temps real, per planificar recorreguts. Concentra, a més, multitud de serveis, la qual cosa facilita la intermodalitat entre una gran varietat de mitjans de transport. 

Planificar, reservar i pagar a través d’SMOU 

Les xifres d’ús i les funcionalitats incorporades els últims mesos consoliden l’èxit d’SMOU com l’aplicació de la gent que es mou per Barcelona. Fomentar una mobilitat urbana planificada i el més sostenible possible continua sent el seu principal objectiu i és per això que SMOU treballa per ampliar la seva oferta de serveis i potenciar la seva usabilitat.   

A més, SMOU té previst fer possible que el màxim de serveis que integra es puguin consultar, reservar i també pagar a través de la mateixa aplicació. Això permetrà fer de SMOU un autèntica eina de Mobilitat com a Servei (MaaS, per les sigles en anglès), oferint a l’usuari o usuària de Barcelona opcions de ruta, reserva i pagaments personalitzats segons les seves necessitats.

 

Aquest és un projecte finançat amb fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Logos Next Generation