Barcelona invertirà 4,2 milions d’euros en la remodelació del Centre Municipal de Vela

Comparteix
05/08/2022
Imatge
Render del nou Centre Municipal de Vela cota ciutat

La remodelació integral d’aquest centre esportiu creat pels Jocs Olímpics del 92 i la creació d’una nova sala polivalent estaran llestes el primer trimestre de 2024

Cada any, unes 18.000 persones gaudeixen de les activitats nàutiques del Centre com el paddle surf, el caiac i el submarinisme. Més de 110.000 escolars hi han practicat vela des de la seva posada en marxa

La nàutica popular és un dels eixos principals del projecte de transformació del Port Olímpic, juntament amb l’economia blava i la gastronomia 

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat el projecte de renovació del Centre Municipal de Vela (CMV), que suposa una inversió de 4,2 milions d’euros. El projecte, finançat per Barcelona de Serveis Municipals (BSM) en el marc de tota la transformació del Port Olímpic, i gestionat per l’Institut Barcelona Esports (IBE), contempla la remodelació integral d’aquesta instal·lació esportiva que vol potenciar la nàutica popular, com un dels eixos centrals del projecte del nou Port Olímpic. La licitació de les obres comença el proper mes d’octubre i la previsió és que els treballs estiguin llestos el primer trimestre de 2024.

El primer tinent d’alcaldia i president de BSM, Jaume Collboni, ha assenyalat que “el Port Olímpic continua avançant en la seva transformació amb horitzó a la Copa Amèrica 2024. Inaugurat l’any 1992, en el marc dels Jocs Olímpics, el Centre Municipal de Vela es va projectar amb l’objectiu d’esdevenir el punt de trobada entre els esports nàutics i la ciutadania. I és amb aquest objectiu que l’Ajuntament de Barcelona entoma aquesta reforma. Volem que la ciutadania connecti de nou amb el mar i ho facin des d’aquí, des del nou Port Olímpic en el que estem treballant”. 

En aquest mateix sentit, el regidor d’Esports, David Escudé, ha afegit que “l’objectiu és aconseguir que el CMV continuï sent la porta a les activitats nàutiques pels barcelonins i les barcelonines. La reforma d’aquest espai tan emblemàtic pel mon nàutic és imprescindible ara, precisament en aquest moment clau de la vela a Barcelona amb la proximitat de la Copa Amèrica 2024”. 

Des de l’Institut Barcelona Esports, es treballa per potenciar la vela lleugera entre la ciutadania i, molt especialment, entre les persones més joves. Cada any, unes 18.000 persones utilitzen aquestes instal·lacions on practiquen vela, paddle surf, caiac i submarinisme: 1.200, amb abonaments anuals i més de 1.600, de forma ocasional. La resta, són infants i joves, molts d’ells provinents d’escoles de Barcelona i l’àrea metropolitana, i a l’estiu, participants del Campus Olímpia Nàutic. Des de la seva posada en marxa, més de 110.000 alumnes d’escoles de l’àrea metropolitana hi han practicat vela.

Una reforma amb criteris d’eficiència, sostenibilitat i accessibilitat       

La reforma de l’edifici del CMV s’emmarca en el projecte de transformació del Port Olímpic que avança a pas ferm, després d’haver finalitzat les obres del Dic de Recer, l’inici de les obres del nou accés que connectarà la ciutat amb el port, així com el nou Balcó Gastronòmic, que serà una realitat l’estiu de 2024.

Amb l’objectiu d’acostar la ciutadania als esports nàutics, el CMV té previst realitzar una reforma integral de l’edifici per tal d’augmentar la seva oferta de serveis, així com una adequació de totes les instal·lacions amb criteris d’eficiència, sostenibilitat i accessibilitat. Per això, el projecte es planteja en dues vessants diferents. D’una banda, la millora de les seves instal·lacions; i de l’altra, la construcció d’una nova sala polivalent, situada a la part superior. 

La nova sala polivalent, gestionada per Barcelona de Serveis Municipals (BSM), està concebuda com un espai diàfan, adaptable a les necessitats de les persones usuàries del port, el CMV i el mateix Ajuntament de Barcelona. Aquesta sala disposarà d’una bona accessibilitat i unes vistes al mar immillorables, per sobre del Dic de Recer, i a la sortida d’embarcacions de vela per la rampa del pati exterior del centre.

La rehabilitació del CMV també inclou la reparació de les diferents patologies aparegudes al llarg dels anys com són la carbonatació del formigó i les filtracions d’aigua produïdes tant pels lluernaris com per les juntes de dilatació del propi edifici.

A banda de tota aquesta reforma, a finals del proper mes de setembre, s’iniciaran les obres de rehabilitació del Dic de Recer que permetran habilitar quatre pallols dobles just davant del CMV. Aquest dic, juntament amb el Moll de Mestral, acollirà el primer centre d’economia blava de la ciutat. I el gener de 2023, s’iniciaran les obres de rehabilitació del dic de l’Escola de Vela. Uns treballs, aquests darrers, pressupostats amb 1,2 milions d’euros i que estaran llestos en quatre mesos. 

El CMV forma del projecte Pavelló Blau

Liderat per l’Institut Barcelona Esports, el CMV s’emmarca dins del projecte Pavelló Blau, el gran espai públic de referència per a la pràctica esportiva al front marítim. Són, en total, cinc quilòmetres que van des del Port Vell fins el Port Fòrum i que apleguen prop de 40 pràctiques esportives diferents, totes relacionades amb el mar. 

La transformació del Port Olímpic avança amb horitzó 2024

La remodelació del CMV suposa un pas més en el procés de transformació del Port Olímpic. Aquesta transformació, liderada per BSM per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona i amb horitzó a la Copa Amèrica 2024, té com a prioritat fer del Port Olímpic un espai obert que integri a la ciutadania i la faci partícip de tot el que hi passa. I en això, el CMV hi té un paper destacat. 

Les actuacions previstes al CMV se sumen a la construcció dels nous accessos i la configuració dels nous espais dedicats a l’economia blava, que ja estan en marxa, i al nou espai gastronòmic que acollirà el Moll de Gregal. Tres intervencions que faran possible un Port Olímpic obert a la ciutat i promotor de la nàutica i la generació d’activitat econòmica relacionada amb el mar. 

30 anys de trajectòria del CMV

Aquesta instal·lació va néixer l'any 1992 com a Centre Municipal de Vela de Barcelona. Projectada com a part de l'equipament esportiu construït per l'Ajuntament de Barcelona amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona'92, el seu objectiu ha estat sempre convertir-se en la plataforma esportiva d'accés al mar per la ciutadania de Barcelona i de qualsevol amant de la vela. A partir del 2012, el CMV creix com a centre nàutic i incorpora noves activitats com el paddle surf, el caiac i el submarinisme.

La seva oferta de serveis s’adreça a tots els públics, tant per a particulars, empreses i entitats, com per a centres educatius. L'Escola de Vela està gestionada per la Federació Catalana de Vela.