Comença la temporada de reproducció a l’aviari del Zoo

Comparteix
22/01/2016
Imatge

Espècies com els voltors, els bec-planer, els tilops superbs i el mussol d’ulleres, estan incubant, i ja han nascut 2 polls de xot

Com correspon a l’època de l’any, les aus del Zoo de Barcelona ja han començat la seva temporada de reproducció, hi ha aus comencen a construir nius, d’altres estan incubant els ous i, fins i tot, ja ha nascut alguna cria. Algunes de les espècies d’aus que es poden trobar al zoo formen part dels programes de reproducció de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), i els cuidadors del Zoo treballen perquè tinguin les millors condicions possibles per tal de facilitar el procés.

Una de les espècies d’au que ha començat el seu període de reproducció és el voltor comú. La colònia del Zoo està formada per 10 individus (7 mascles i 3 femelles) i ja s’ha vist a dues de les parelles incubant el seu ou a la instal·lació de la muntanya de Montserrat. Els voltors són animals monògams que formen parelles estables durant tota la vida. La posta es composa d’un únic ou, que és covat pels 2 membres de la parella.

El voltor comú no està catalogat com una espècie en perill, però el ressorgiment de l’ús de verins, la normativa respecte a les despulles de bestiar abandonades al camp, la col·lisió amb cables de línies elèctriques i aspes d’aerogeneradors; i darrerament, l’ús de diclofenac, un fàrmac utilitzat en el bestiar i que provoca la mort dels voltors que mengen les restes d’aquest bestiar, podrien afectar la seva població i la d’altres aus rapinyaires. Per això, el Zoo està treballant amb la Fundació per la Conservació dels Voltors per tal de reintroduir en el seu medi natural, a 3 voltors nascuts a Barcelona en els últims 2 anys.

Per la seva banda, les dues parelles de voltor negre ja han començat les tasques de construcció dels nius. Aquesta espècie està catalogada com a gairebé amenaçada a la llista vermella de la UICN, i forma part d’un programa de reproducció per espècies en perill (EPP) de l’EAZA.

Neixen dues cries de xot

La feina dels treballadors del Zoo ha propiciat, per exemple, el naixement de 2 polls de xot, una espècie de mussol que no es reproduïa al Zoo des de l’any 2012. Aquesta au rapinyaire està patint un descens de població en la natura degut a la pèrdua del seu hàbitat i al descens del seu principal aliment, els insectes. El Zoo ja havia participat anteriorment en la reintroducció d’aquesta espècie, i s’espera que aquestes cries puguin ser reintroduïdes en el seu medi natural una vegada arribin a l’edat adulta.

Els bec-planers es troben actualment incubant els seus ous. D’una colònia de 14 individus ja s’han format fins a 5 parelles, que estan esperant que neixin els seus polls. És una espècie que es distribueix principalment a la zona de Doñana (Andalusia), però que també es pot veure al Delta de l’Ebre, als Aiguamolls de l’Empordà i al Delta del Llobregat.

Altres espècies que també estan incubant els seus ous al Zoo són els tilops superbs, una espècie de colom de selva que es pot trobar a Australia, Filipines i Nova Guinea; i els mussols d’ulleres, que per primer cop han posat ous al zoo de Barcelona.