El Zoo de Barcelona estrena noves activitats escolars per fomentar el coneixement de la biodiversitat 

Comparteix
21/11/2023
Imatge

S’ofereixen un total de set experiències pedagògiques adaptables a diferents nivells educatius, en que s’aborden matèries com la zoologia, la biologia, l’ecologia, la conservació de la biodiversitat i el benestar animal      

També es posen en funcionament nous espais educatius com un laboratori o una sala adaptada a l’alumnat d’infantil   

Amb aquest nou pla educatiu, el Zoo continua avançant per esdevenir un centre de referència en conservació de la biodiversitat i divulgació de valors de respecte cap a la natura i el medi ambient 

El Zoo de Barcelona estrena una nova oferta educativa adreçada a escoles i instituts que té com a objectiu conscienciar sobre la necessitat de protegir la natura. Es tracta d’un pas més en el procés en el que està immers el Zoo per esdevenir un centre de conservació de la biodiversitat i contribuir a conscienciar la societat de la importància de tenir cura de la natura i el medi ambient.

Aquesta nova oferta educativa es concreta en un nou paquet d’activitats participatives i experiencials que busquen, sobretot, afavorir la reconnexió de l’alumnat amb la natura i influir en els seus hàbits, actuant de catalitzadors del canvi cap a una societat més respectuosa amb la biodiversitat i més activa en la seva defensa.

Són un total de set propostes en que, de la mà dels educadors i educadores del Zoo i seguint una metodologia STEAM –pràctica, amb materials diversos i abordant situacions reals– es tracten matèries com la biologia, l’ecologia, la zoologia, la conservació de la biodiversitat i el benestar animal, posant especial èmfasi en la fauna propera, autòctona i amenaçada. Les activitats s’adapten a qualsevol nivell educatiu, des d’infantil fins a secundària. 

En aquestes activitats es fan servir des de microscopis, fins a maquetes de diferents entorns naturals del planeta, mostres d’elements típics del bosc mediterrani, o animals i plantes de joguina, entre d’altres.

Coincidint amb l’estrena d’aquest nou paquet didàctic, el Zoo també ha posat en funcionament nous espais educatius. Són, en concret, una nova sala polivalent, un laboratori i dues aules, una d’elles, amb el mobiliari adaptat a l’alumnat d’infantil.  

Un equip d’educadors i educadores, pioner a l’Estat

Fundat el 1975, el departament d’educació del Zoo de Barcelona és un dels primers d’Europa i el primer que va existir a l’Estat espanyol. Des de l’inici, va dirigir els seus esforços envers els centres educatius reglats i també a tot tipus de públic interessat en la temàtica animal i naturalista. L’Escola del Zoo ha ajudat a formar molts experts en zoologia i ciències naturals del país i ha impulsat moltes vocacions. Els seus educadors i educadores treballen en xarxa seguint una estratègia conjunta per contribuir a la conservació de la biodiversitat a través de l’enorme potencial de coneixement i sensibilització que tenen els zoos i aquaris. La International Zoo Educator Association (IZE) i l’Associació mundial de zoos (WAZA) els apleguen a tots a nivell internacional, i regionalment s’agrupen sota el paraigües de les associacions de zoos europea (EAZA) i ibèrica (AIZA) per aprofundir sempre en la seva especialitat i adaptar-se a la realitat de cada moment.

El Zoo, centre de conservació de la biodiversitat i referent en la consciència mediambiental 

El nou pla educatiu del Zoo de Barcelona s’emmarca en el Nou Model de Zoo, aprovat el 2019, i  que té la conservació de les espècies, la recerca i l’educació com a pilars bàsics. Amb aquestes noves activitats, el Zoo continua avançant en la seva aposta per contribuir de manera decisiva a conscienciar la societat de la necessitat de protegir, entre tots i totes, la natura i el medi ambient. 

La nova activitat divulgativa i de sensibilització del Zoo es reforça amb una campanya informativa  que farà possible que la visita al Zoo no es limiti a l’observació d’un conjunt d’instal·lacions amb animals, sinó que esdevingui una experiència completa que ajudi a adquirir coneixements nous, que emocioni i que convidi a l’acció. Aquesta campanya es difondrà a través del web, el blog, les xarxes socials i la resta de canals de comunicació del Zoo.  

Últimes notes de premsa relacionades

Comparteix
Imatge
13/05/2024
El Zoo de Barcelona reforça el seu compromís amb el benestar animal mitjançant un nou conveni de col·laboració amb el Zoo Animal Welfare Education Center
Comparteix
Imatge
25/04/2024
El Zoo de Barcelona participa en un projecte LIFE de reaprofitament d’aigua