Mor el Xebo, un dels goril·les del Zoo de Barcelona

Comparteix
05/02/2024
Imatge

L’animal, d’edat avançada, va arribar al Zoo de Barcelona l’any 1996 i formava part del programa de conservació ex situ EEP de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA)    

Es tracta d’una espècie en perill crític d’extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN)

El Zoo de Barcelona ha perdut un dels seus habitants més longeus, el goril·la Xebo. L’animal, d’edat avançada, ha mort aquesta passada nit, després d’un procés de debilitació que no s’ha pogut revertir malgrat l’atenció prestada per part de l’equip de veterinaris i cuidadors del Zoo.

El Xebo tenia 38 anys, per sobre de l’esperança màxima de vida d’aquesta espècie en el seu hàbitat natural. L’animal va néixer al Zoo de Rotterdam el 6 d’octubre de 1985 i va arribar al Zoo de Barcelona l’any 1996, en el marc del programa de conservació ex situ EEP de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA).

Al llarg dels més de 27 anys que ha viscut al Zoo de Barcelona, el Xebo ha conviscut amb altres goril·les femelles, els seus fills i filles i també una neta. Durant aquest període, ha tingut un total del quatre parelles –la Kena, la Virunga, la Machinda i la Makena–.
Era un animal acollidor, protector del grup de goril·les, i obert amb l’equip de cuidadors i cuidadores del Zoo de Barcelona, als que va integrar com a part del grup. Li agradava jugar amb la resta de goril·les amb qui convivia i tenia també molt joc i interacció amb el personal del Zoo.

Gràcies a aquesta interacció i conciliació amb els seus cuidadors i cuidadores, el Xebo ha fet possible una evolució en el coneixement dels goril·les, situant el Zoo de Barcelona com a referent en la cura i el benestar d’aquests animals a nivell europeu.

Una espècie en perill crític d’extinció

El Xebo era un goril·la de plana occidental (Gorilla gorilla gorilla), una de les quatre subespècies de goril·les que habiten a l’Àfrica central occidental. Concretament, al sud del Camerun, República Centreafricana, Gabon, República del Congo, Guinea Equatorial i nord d’Angola.

Es tracta d’una espècie en perill crític d’extinció, segons la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), que compta amb un programa de conservació ex situ EEP de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) del qual el Xebo en formava part.

Aquests goril·les viuen en grups estables formats per una desena d’individus i liderats per un mascle adult reproductor, comunament denominat “esquena platejada”, en referència al pelatge canós de l’esquena que els caracteritza. Les principals causes del seu estat de conservació crític són la destrucció de la selva per introduir cultius, l’extracció de minerals, la caça furtiva, el tràfic il·legal i la caça pel consum de carn.

A més del Xebo, formen part d’aquest programa de conservació ex situ del goril·la de plana occidental un total de 462 individus, repartits en 69 institucions d’arreu d’Europa. El Zoo de Barcelona participa en aquest programa contribuint, sobretot, a la conscienciació de la necessitat de conservar l’hàbitat natural d’aquesta espècie en perill crític d’extinció; així com participant en nombrosos projectes de recerca. 

Últimes notes de premsa relacionades

Comparteix
Imatge
13/05/2024
El Zoo de Barcelona reforça el seu compromís amb el benestar animal mitjançant un nou conveni de col·laboració amb el Zoo Animal Welfare Education Center
Comparteix
Imatge
25/04/2024
El Zoo de Barcelona participa en un projecte LIFE de reaprofitament d’aigua