Nou alliberament de turons europeus criats en captivitat per ajudar a recuperar l’espècie a Catalunya

Comparteix
06/03/2024
Imatge

S’han alliberat un total d’11 exemplars, repartits entre l’espai Raimat Natura de Lleida i l’Alt Empordà 

L’acció s’emmarca en el projecte de recuperació del turó a Catalunya TuroCat, en el que hi participen el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; la Fundació Barcelona Zoo; la Fundació Trenca; i l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona

Es tracta d’una espècie amenaçada classificada “En perill d’extinció” a Catalunya i catalogada com a protegida per la Unió Europea 

El projecte TuroCat de recuperació del turó europeu (Mustela putorius) a Catalunya avança amb un nou alliberament d’exemplars criats en captivitat, el segon des de la seva posada en marxa l’any 2018.

Aquesta vegada, s’han alliberat sis turons a l’Espai Raimat Natura de Lleida, un espai natural de 700 hectàrees, obert al públic, on conviuen centenars d’aus aquàtiques, rapinyaires en perill d’extinció, mamífers i els conreus de vinya ecològica del celler Raimat.
El 2022 ja es van alliberar els primers turons en aquest espai i, recentment, l’equip tècnic del projecte TuroCat els ha pogut identificar en perfecte estat.

També s’han alliberat cinc exemplars de turó europeu a l’Alt Empordà, on encara habiten les poblacions més importants d’aquesta espècie en perill d’extinció a Catalunya. En aquest cas, se’ls ha identificat a tots amb un xip i se’ls farà un seguiment de la seva evolució al medi natural amb sistemes automàtics de fotografia.  

Una espècie en perill d’extinció a Catalunya

El Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada i de mesures de protecció i de conservació de la fauna salvatge autòctona protegida classifica el turó europeu com a espècie en perill d’extinció a Catalunya. De fet, és un dels mamífers més amenaçats de la nostra fauna. Durant els darrers 30 anys, el nombre d’exemplars i la seva àrea de distribució s’han reduït dràsticament fins arribar a la situació actual, en que habita únicament les planes de l'Alt i Baix Empordà i, en molt baixes densitats, als boscos del Pirineu Oriental.

Les causes de la seva desaparició a gran part de Catalunya són diverses: el control d’altres depredadors amb verins, la possible hibridació amb la fura, l’ús de pesticides i rodenticides, la destrucció de l’hàbitat i els atropellaments.  

El projecte turoCat d’estudi i recuperació del turó a Catalunya

El projecte TuroCat va néixer el 2018, gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya i d’una beca de la Fundació Barcelona Zoo. 

En aquest nou alliberament hi col·laboren el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Fundació Barcelona Zoo i la Fundació Trenca; a més del Centre de Fauna del Pont de Suert, un nucli zoològic privat del Pallars Sobirà, a Son del Pi; i el Centre de Conservació Camadoca de l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona de Santa Maria de Merlés.

Últimes notes de premsa relacionades

Comparteix
Imatge
13/05/2024
El Zoo de Barcelona reforça el seu compromís amb el benestar animal mitjançant un nou conveni de col·laboració amb el Zoo Animal Welfare Education Center
Comparteix
Imatge
25/04/2024
El Zoo de Barcelona participa en un projecte LIFE de reaprofitament d’aigua