Un documental reivindica la figura del primatòleg Jordi Sabater i Pi

Comparteix
20/10/2022
Imatge
Imatge del documental que reivindica la figura del primatòleg Jordi Sabater i Pi

El treball, que s’ha presentat al Zoo de Barcelona, permet aprofundir en la figura d’aquest científic català que, entre moltes altres destacades contribucions, va descobrir Floquet de Neu 

L’estrena coincideix amb l’any del centenari del naixement del científic
 
El documental, de Turkana Films, està coproduït per RTVE, Televisió de Catalunya i La Xarxa i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català de les Empreses Culturals i la Fundació Barcelona Zoo

Coincidint amb el centenari del naixement del científic i primatòleg català Jordi Sabater i Pi, el Zoo de Barcelona ha acollit la presentació de Maa-yiem, l’extraordinària història de Jordi Sabater i Pi, un documental que reivindica la seva figura i permet aprofundir en tot el seu llegat, que va molt més enllà de la descoberta de Floquet de Neu. La presentació ha comptat amb la presència del gerent d’Àrea d’Agenda 2030, Transició Digital i Esports i vicepresident de la Fundació Barcelona Zoo, Xavier Paton; el director del documental, Alfons Par; la primatòloga i alumna de Sabater Pi, Montserrat Colell; i el fill de Jordi Sabater i Pi, Oriol Sabater Coca.  

Es tracta d’un treball de Turkana Films en coproducció amb RTVE, Televisió de Catalunya i la Xarxa, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català de les Empreses Culturals i la Fundació Zoo Barcelona.

El documental combina la ficció amb entrevistes i imatges d’arxiu i permet conèixer en profunditat la figura de Jordi Sabater i Pi, la seva apassionant història i tot el llegat que va deixar.

Cent anys del naixement de Jordi Sabater i Pi

Considerat un dels primers científics mundials en l'estudi dels primats en estat natural i descobridor de diverses espècies d’amfibis i aus africanes, Jordi Sabater i Pi (1922 - 2009) va ser un pioner de la primatologia a Catalunya i un referent de l’etnologia. La seva formació en els seus inicis va ser autodidacta i va aprofitar l’estada entre els anys 1940 i 1969 a l’antiga colònia espanyola de la Guinea Equatorial per iniciar les primeres recerques de camp sobre antropologia i etologia. Una feina que amb el pas dels anys el va portar a revolucionar el món científic amb diversos descobriments.

Part de la seva tasca de recerca es va basar en l’estudi de les àrees culturals dels ximpanzés, el descobriment d’una espècie de granota gegant (Conraua goliath) a les cascades del riu Mbia i la identificació de l’ocell indicador de la mel (Melichneutes robustus), així com en la cultura i la llengua del poble Fang de Guinea Equatorial. Les seves observacions de primats a les muntanyes d'Okorobikó als anys 60 li van permetre descobrir algunes capacitats per fabricar i utilitzar eines d’aquesta espècie.

Sabater i Pi va obtenir internacionalment diferents reconeixements amb la publicació l’any 1969 d’algunes de les conclusions dels seus estudis a la revista Nature.

A banda de tots aquests descobriments, però, el que el va donar a conèixer localment és el fet de trobar un petit goril·la albí. Va ser durant la seva estada a Bata, a Guinea Equatorial, mentre feia un estudi sobre la població de goril·les de costa. Jordi Sabater i Pi va anomenar aquell petit goril·la Floquet de Neu i el va enviar al Zoo de Barcelona. Una troballa que ràpidament es va convertir en un símbol de la ciutat.