111 espècies de Catalunya es troben en perill d’extinció

Comparteix
22/05/2023
Imatge

A Catalunya existeixen 27 espècies en perill crític i 84 en perill d’extinció. Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi L’Estat de la biodiversitat a Espanya, coordinat pel Centre per a la Supervivència de les Espècies de la Macaronesia de Loro Parque Fundación i el Comitè Espanyol de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura i que ha comptat amb la participació de la Fundació Barcelona Zoo. 

L’informe, que es fa públic a tot l’Estat amb motiu del Dia Internacional de la Diversitat Biològica, suposa un salt endavant pel que fa al coneixement real de la situació de risc en què es troben moltes espècies. L’estudi manifesta que actualment un total de 193 espècies es troben en perill crític d’extinció, 418 en perill i 498 vulnerables a nivell espanyol. 

La situació a Catalunya

Segons l’Estat de la biodiversitat a Espanya, a Catalunya existeixen 27 espècies en perill crític i 84 en perill. El grup taxonòmic més amenaçat és el dels artròpodes amb 33 espècies, seguit dels taurons i les rajades amb 26 i les plantes amb 14. 

Com a exemples, entre les espècies que estan en perill crític d’extinció a Catalunya es troben el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), la nacra (Pinna nobilis) o el turó (Mustela putorius).

L’estudi ha identificat, també, sis punts calents de biodiversitat críticament amenaçada: el delta de l’Ebre, el Parc Natural de la Serra del Montsant, el Parc Natural del Montseny i algunes zones del Parc Natural del Cap de Creus i del Parc Natural de l’Alt Pirineu.  

La Fundació Barcelona Zoo durà a terme un projecte educatiu de ciència ciutadana a través de l’aplicació iNaturalist. L’objectiu és conscienciar i incrementar la sensibilitat de la ciutadania i implicar-la en la recollida de dades que seran de màxima utilitat perquè els investigadors estableixin futurs plans de conservació.

Descarregueu aquí l’informe complet

Últimes notícies relacionades

Comparteix
Imatge
17/09/2023
Captades imatges d’un turó europeu a la Vall d’Aran
Comparteix
Imatge
28/07/2023
L’agost arriba al Zoo de Barcelona amb l’agenda plena d’activitats per a tots els públics
Comparteix
Imatge
20/07/2023
La Fundació Barcelona Zoo, Damm i el Consorci del Delta del Llobregat tornen a introduir fartets al Delta del Llobregat