Capten, per primera vegada, un llúdriga sortint del Mar Mediterrani

Comparteix
22/02/2023
Imatge

Una càmera instal·lada al Cap de Creus ha captat per primera vegada una llúdriga sortint del Mar Mediterrani. L’avenç ha estat possible gràcies al Projecte de caracterització de les llúdrigues amb costums litorals a l’Alt Empordà que realitzen conjuntament el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Fundació Barcelona Zoo, amb el suport de Damm.

L’exemplar enregistrat és un mascle adult i formaria part d’aquests primers grups familiars de llúdrigues que ja se sap que viuen la major part del temps al mar, malgrat ser una espècie d’aigua dolça. Des de l’any 2016, i gràcies al projecte impulsat, entre d’altres, per la Fundació Barcelona Zoo, es té constància de la presència d’uns 10 individus de llúdrigues en zones de litorals de l’Empordà, però mai s’havia pogut enregistrar l’animal entrant o sortint del mar.  

Durant el 2023, el projecte continuarà treballant per aprofundir en coneixement dels exemplars que viuen al mar. Per fer-ho s’instal·laran càmeres de fototrampeig en punts estratègics per poder determinar el nombre exacte de grups familiars, així com la seva dieta i els seus costums. 

A Catalunya, els darrers anys, la llúdriga (Lutra lutra) ha experimentat una evident recuperació a bona part de les conques fluvials d’on havia desaparegut durant la segona meitat del segle XX. La progressiva atenuació de la contaminació fluvial inorgànica i la persecució directa –dos factors que havien assolit nivells incompatibles amb l’espècie–, sumada a la gran capacitat de dispersió de les llúdrigues, han propiciat una ràpida reocupació del territori. 

A més, l’any 2002 es va aprovar el Pla de conservació de la llúdriga a Catalunya, a través del qual es van poder aplicar mesures de protecció i actuacions de foment de la seva població en els ecosistemes fluvials i aquàtics.