Més de 6.000 alumnes participaran aquest curs a les activitats STEAM que organitzen BSM i la UPC   

Comparteix
23/02/2023
Imatge

El Palau Sant Jordi ha acollit avui la primera sessió STEAM de l’any, dedicada a la física i la química 

A l’STEAM Anella hi han participat més de 2.100 joves de 2n i 3r d’ESO d’una trentena d’instituts de Barcelona, l’àrea metropolitana i Girona 

El Parc del Fòrum, el Parc d’atraccions Tibidabo i el Zoo seran els propers escenaris d’aquestes jornades de ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques que tenen com a objectiu promoure les vocacions científiques entre l’alumnat de secundària 

 

Barcelona manté el seu compromís per promoure vocacions científiques entre l’alumnat de secundària i molt especialment, entre les noies. Amb aquest objectiu i per cinquè any consecutiu, Barcelona de Serveis Municipals (BSM) i l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) estrenen una nova temporada d’activitats STEAM. 

Al llarg del 2023, més de 6.000 alumnes participaran a les quatre jornades de ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques que hi ha previstes a espais tan emblemàtics de la ciutat com són l’Anella Olímpica, el Parc del Fòrum, el Parc d’atraccions Tibidabo i el Zoo de Barcelona.  

La primera d’aquestes jornades ha tingut lloc avui al Palau Sant Jordi. Més de 2.100 alumnes de 2n i 3r d’ESO de 28 instituts de Barcelona, l’àrea metropolitana i Girona han participat en un matí d’activitats relacionades amb la física i la química. 

Cada grup-classe ha gaudit de tres activitats dirigides de 30 minuts de durada cadascuna i un espectacle. Les activitats les han impartit estudiants de l’EEBE de la UPC i els espectacles han anat a càrrec de col·laboracions entre el professorat de la UPC i artistes del conjunt de dansa Equidart o la banda de jazz Mobby Dixie. A més, durant tot el matí i de forma individual o en grups, l’alumnat ha pogut participar en cinc altres activitats que, a diferència de les primeres, no requerien inscriure’s amb antelació.       

D’entre les 15 activitats disponibles, destaquen els tallers Percepció on, mitjançant unes ulleres especials, l’alumnat ha pogut experimentar com l’alcohol canvia la percepció de l’entorn i dels perills que això suposa per a la conducció; Coets, on han investigat el vol d’un coet propulsat per aire; i Lab, on han descobert els materials que s’amaguen darrera d’algunes aplicacions tecnològiques i fins i tot han pogut fer una esferificació. 

A més, i com a novetat respecte les anteriors edicions de l’STEAM Anella, s’ha ofert el taller Pitàgores per experimentar i entendre el teorema de Pitàgores amb paper, estisores i una balança; i un escape room ambientat en el centenari de la visita d’Einstein a Barcelona i on també s’explicava el paper que han jugat les dones científiques en el desenvolupament i aplicacions de la teoria de la relativitat. 

Segons la tercera tinenta d’alcaldia i presidenta de BSM, Laia Bonet, “Barcelona és una ciutat científica, i aquesta capitalitat passa també per incentivar les vocacions de l’alumnat de secundària, especialment les noies, com a palanca per a la generació de futur talent local. Les jornades STEAM, a més, posen de manifest el compromís que té la ciutat per posar al servei de la ciutadania grans espais emblemàtics, com l’Anella Olímpica, que en diferents moments de l’any acull nombroses activitats culturals, socials i familiars a l’abast de tothom”. 

Per a la vicerectora de Responsabilitat Social i Igualtat de la UPC, Josefina Antonijuan, “aquesta activitat és una oportunitat per a que les noies i els nois descobreixin la seva passió i talent per les disciplines STEM. El creixement tecnològic avança a passes de gegant i la societat necessita molts i moltes joves qualificats en aquestes àrees i més noies per a la creació d’una tecnologia i ciència més inclusiva”.

L’any passat, 6.000 alumnes van participar a les activitats STEAM de BSM i la UPC 

Durant el 2022, les activitats STEAM organitzades per BSM i l’EEBE de la UPC, van aplegar 6.079 alumnes d’ESO i batxillerat provinents, majoritàriament, de centres educatius de Barcelona i la seva àrea metropolitana. 

El Parc del Fòrum va ser, al març, el primer dels tres espais de la ciutat en convertir-se en un laboratori científic gegant. Un total de 1.585 alumnes de 4t d’ESO i batxillerat van poder experimentar al voltant de les matèries de biologia, física, matemàtiques, química i tecnologia. 

L’Anella Olímpica va agafar el relleu i, a l’abril, l’Estadi Olímpic Lluís Companys va acollir 1.525 nois i noies de 2n i 3r d’ESO. En aquest cas, els experiments es van estructurar en cinc eixos: cervell, matèria, energia, art i tecnologia. Al maig, va ser el torn del Tibidabo, amb 2.397 alumnes aprenent física amb les atraccions del parc; i al novembre, i per primera vegada, el Zoo de Barcelona va acollir una altra d’aquestes jornades de ciència amb la participació de 572 joves de 1r i 2n d’ESO. 

Últimes notes de premsa relacionades

Comparteix
Imatge
16/04/2024
Més de 2.100 estudiants de secundària participen en la jornada científica STEAM celebrada al Palau Sant Jordi
Comparteix
Imatge
30/11/2023
Més de 600 alumnes de 5è i 6è de primària participen al primer STEAM Park Güell