Es posa en marxa The Venue Barcelona, el centre d’empreses innovadores de l’Estadi Olímpic Lluís Companys

Comparteix
31/01/2024
Imatge

L’Anella Olímpica ultima els preparatius perquè obri portes The Venue Barcelona, el centre d’empreses innovadores per als sectors de la música, els esports i els grans esdeveniments impulsat per Barcelona de Serveis Municipals (BSM) a l’Estadi Olímpic Lluís Companys. El projecte, que ha estat dissenyat amb la col·laboració de Barcelona Activa i l’Institut Barcelona Esports (IBE), comença a caminar de la mà d’una Unió Temporal d’Empreses (UTE) del sector que serà l’encarregada de dinamitzar l’espai i captar les companyies i iniciatives que s’hi instal·laran.

The Venue Barcelona obrirà portes formalment a finals del primer trimestre. Serà llavors quan començarà a acollir les primeres empreses i start-ups i presentarà públicament els programes d’acompanyament i acceleració que desenvoluparà, així com les activitats amb les que vol contribuir a reforçar el posicionament local i internacional de l’Anella Olímpica, ara també com a tractora de la innovació i de projectes emergents en tres àmbits plenament coincidents amb la seva activitat: la música, els esports i els esdeveniments. L’objectiu, però, és anar més enllà i també desenvolupar projectes que incloguin altres sectors estretament relacionats amb aquestes activitats, com els de la mobilitat, la restauració, l’energia o la seguretat, entre altres. 

Com a fase prèvia a la posada en marxa de l’espai, els gestors de The Venue Barcelona han llençat una primera convocatòria d’start-ups que faciliti l’aterratge dels primers emprenedors que treballaran des de l’Estadi Olímpic. L’objectiu és identificar projectes interessats en instal·lar-se a l’espai per col·laborar amb les mitjanes i gran empreses que formaran part de The Venue Barcelona.

Un espai inspirador i totalment renovat al cor de l’Anella Olímpica

El nou centre d’innovació de l’Anella Olímpica ocupa un espai d’oficines de 1.100 m2 ubicats a la façana sud de l’Estadi Olímpic Lluís Companys. Està equipat amb 14 mòduls de treball interconnectats, una gran àrea de coworking i altres espais per facilitar la col·laboració entre les companyies que s’hi instal·lin. A més, s’han habilitat 400 m2 exteriors, que permetran l’organització de jornades a l’aire lliure. 

El projecte està pensat per integrar les empreses residents a The Venue Barcelona amb l’Anella Olímpica i tot l’ecosistema d’institucions presents al Parc de Montjuïc, com l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), el Museu Olímpic o les Piscines Picornell, entre altres. 

En aquest sentit, l’Anella Olímpica ofereix un entorn estratègic vinculat als esdeveniments i a la pràctica esportiva de relleu local, nacional i internacional. Les empreses instal·lades a l’espai d’innovació podran aprendre i conviure amb els actes que tenen lloc en aquesta privilegiada localització. 

Les obres han tingut un pressupost de 2,8 M€ aportats per BSM. 

L’Anella Olímpica, plataforma per a la innovació i la dinamització econòmica

L’Anella Olímpica va acollir l’any passat 167 esdeveniments musicals, esportius i de lleure. Van gaudir-ne 2.000.000 de persones. Són dues xifres que resumeixen la capacitat i versatilitat dels escenaris del Palau Sant Jordi i l’Estadi Olímpic i el seu posicionament en els circuits artístics i esportius a nivell local i global gràcies a una programació de qualitat que arriba a amplis sectors de públics.  

L’objectiu és que The Venue Barcelona utilitzi l’experiència de les empreses gestores i la projecció local i internacional de l’Anella per potenciar la ciutat com a plataforma d’innovació en l’àmbit de la música, els esports i els esdeveniments, sectors amb gran capacitat per revertir en la dinamització del teixit local i la captació de talent internacional. A partir de la posada en marxa del nou espai d’innovació, el Palau Sant Jordi i l’Estadi Olímpic Lluís Companys esdevindran camps de prova i testeig de projectes disruptius, i el millor emplaçament per a la celebració d’actes sectorials, jornades i trobades. 

Una unió estratègica per a l’expansió i projecció del projecte

La unió d’empreses que gestionarà The Venue Barcelona està formada per quatre firmes que en els darrers anys han liderat projectes exitosos en àmbits com el disseny i impuls de centres d’innovació, la gestió de programes d’acceleració d’start-ups i el desenvolupament de solucions de marketing de resultats per al posicionament d’empreses i de companyies en fase de creixement. 

Les empreses encarregades de la gestió de The Venue Barcelona acompanyaran a les start-ups i companyies residents en el procés de desenvolupament dels projectes: des de la conceptualització fins al seu llançament i escalat del negoci. 

  • The MotherTrees: The MotherTrees liderarà l’aplicació del concepte d’innovació oberta col·laborativa dins de l’ecosistema de The Venue Barcelona. La seva metodologia ‘Innovation Solution Puzzle’ ajuda a resoldre desafiaments complexos de manera ràpida i sostenible. Això permetrà dissenyar un entorn de col·laboració entre les empreses per donar forma a innovacions que tinguin un impacte positiu en els sectors implicats i en el planeta.  
  • B-Bruce: B-Bruce és una empresa especialitzada en convertir idees innovadores en productes preparats per sortir al mercat. Dins del projecte de The Venue Barcelona impulsarà el desenvolupament de marca de les propostes que sorgeixin amb l’objectiu d’impactar en l’experiència del públic dels esdeveniments i innovar en la manera en que es relacionen amb les firmes i els productes. 
  • Ongoing: Ongoing és un referent en l’ús de les dades per amplificar l’impacte de les innovacions i escalar els projectes. Des del cor de l’Anella Olímpica, introduirà el marketing de resultats per optimitzar els conceptes i experiències sorgits de les empreses i startups residents.
  • U-Skale: U-Skale és l’empresa especialitzada en l’acceleració d’startups i empreses de The Venue Barcelona. Aportarà la metodologia, eines, recursos i mentories necessàries per crear models de negoci innovadors, sostenibles i amb impacte als seus sectors.