El Park Güell tanca el 2023 amb 4,4 milions de visitants

Comparteix
02/02/2024
Imatge

El 2023, el Park Güell va rebre 4,4 milions de visitants, un 6% més que en l’exercici anterior.

Declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1984, el Park Güell és una de les obres de Gaudí més visitades de la ciutat. Des de 2013, Barcelona de Serveis Municipals (BSM) en regula l’accés per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona i amb l’objectiu de preservar i vetllar pel correcte manteniment d’aquest espai emblemàtic de la ciutat i la convivència amb els usos veïnals i escolars.

En un inici, es va regular l’accés únicament a la Zona Monumental del Park Güell, però el 2020 es va ampliar la superfície de l’àrea regulada a la totalitat del parc, passant d’un aforament màxim de 9 milions de visitants, a 4,5 milions. Unes mesures que encara estan en vigor i que tenen com a finalitat preservar aquest espai patrimonial i fomentar un model de turisme més sostenible, responsable i planificat que redueixi l’impacte en l’entorn.

En paral·lel a aquesta regulació d’accessos, el Park Güell té en marxa diverses accions i campanyes per promoure la venda anticipada d’entrades a través d’Internet i afavorir un accés fluid i ordenat al parc. El 2023, el 83% de les entrades es van vendre per anticipat, arribant a pics del 95% els mesos d’estiu.

El Park Güell també informa de la disponibilitat d’entrades en temps real a través dels seus canals. D’aquesta manera s’eviten desplaçaments innecessaris al parc, es millora l’experiència dels visitants i es vetlla per l’entorn.  

A més de garantir una experiència de visita de qualitat, la gestió de l’accés al Park Güell –el quart parc de la ciutat en extensió– afavoreix un equilibri entre els usos turístics i els del veïnat. Des de l’inici de la regulació, els veïns i veïnes dels sis barris de l’entorn, així com l’alumnat de les escoles que hi ha al parc i el seu entorn més immediat fan un ús quotidià del parc com a espai d’esbarjo, esport i convivència. El veïnat disposa d’accessos d’ús exclusiu i franges horàries també específiques, així com d’un carnet que els permet accedir-hi en l’horari d’obertura al públic.

A banda dels 4,4 milions de visitants, durant el 2023, més de 500.000 barcelonins i barcelonines van accedir al parc amb aquest carnet de veïnatge, un 37% més que un any enrere. I 164.000 ciutadans i ciutadanes van fer-ho amb el programa Gaudir Més, el doble que el 2022.

A aquestes visites cal sumar-hi els gairebé 60.000 alumnes de més de 2.600 grups escolars que van participar en el programa educatiu “Park Guell i les escoles”.

A més, l’any passat i per primera vegada, el Park Güell va acollir una de les jornades STEAM que organitzen BSM i la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) amb el propòsit de fomentar vocacions científiques. Hi van participar més de 600 nens i nenes de cinquè i sisè de primària procedents de deu escoles, incloent-hi tres centres dels barris de l’entorn del Park Güell. Així mateix, 180 infants d’entre 7 i 12 anys van assistir als tallers educatius Lego organitzats durant els caps de setmana del mes de novembre.

En paral·lel a aquesta oferta educativa, al llarg de l’any, el parc va acollir nombroses activitats culturals al voltant del valor patrimonial i històric de l’obra de Gaudí, organitzades amb la col·laboració del MUHBA. Són visites i itineraris comentats, concerts i cinema a l’aire lliure. Unes iniciatives que conviuen amb altres propostes com el concurs de punts de llibre “Sant Jordi i el drac del Park Güell”, adreçades a les escoles de l’entorn; el programa amb les escoles de Gràcia; o la Fira d’Entitats del barri de La Salut. En total, en van gaudir més de 9.000 persones.

Últimes notícies relacionades

Comparteix
Imatge
14/03/2024
BSM facilita l’accés al lleure, la cultura i el coneixement de la biodiversitat a col·lectius en situació de vulnerabilitat
Comparteix
Imatge
30/11/2023
Més de 600 alumnes de 5è i 6è de primària participen al primer STEAM Park Güell
Comparteix
Imatge
19/06/2023
El Park Güell, a punt per a un estiu de música, cinema i recorreguts històrics