El Port Olímpic es converteix en un dels escenaris de la programació científica, social i cultural de la Conferència del Decenni dels Oceans de la UNESCO

Comparteix
05/04/2024
Imatge

El Moll de Mestral acollirà xerrades, exposicions i espectacles per a tots els públics que mostren la contribució de la ciència a la gestió responsable dels oceans i l’estreta vinculació entre el mar i la cultura mediterrània

La trobada de la UNESCO coincideix amb la fase final de la transformació del Port Olímpic, que aposta per posicionar-se com un espai dinamitzador i difusor de propostes vinculades a l’economia blava, la nàutica i la conservació dels ecosistemes marins

El Port Olímpic es prepara per ser un dels escenaris dels Satellite Events de la Conferència del Decenni dels Oceans de la UNESCO, la cimera mundial que, del 8 al 12 d’abril, reunirà a Barcelona la comunitat científica internacional per abordar els reptes que s’han d’afrontar per assolir una gestió responsable del mar amb l’horitzó de l’any 2030. El renovat Moll de Mestral acollirà cicles de conferències i propostes socials i culturals dissenyades per sensibilitzar a la ciutadania sobre l’estret vincle que tenim amb el mar. 

L’Espai Mestral, la sala d’actes situada al pol d’economia blava del Port Olímpic, acollirà del programa de conferències i taules rodones, que començarà el 8 d’abril, amb un cicle de xerrades promogut per l’Institut de Ciències del Mar (ICM/CSIC) i l’Associació per a la UNESCO al País Basc (UN Etxea) sobre la igualtat de gènere en l’àmbit científic dedicat als oceans i les aportacions de dones científiques en la investigació dels mars.

Durant el matí de la segona jornada, el Port Olímpic serà l’espai on es celebraran els debats organitzats per Mission Atlantic, la National Oceanic and Atmospheric Administration i Peace Boat US sobre com la innovació i les polítiques marítimes poden contribuir a la renaturalització dels ecosistemes marins; les possibilitats que obre la col·laboració entre l’administració, l’àmbit científic i la societat per dur a terme les iniciatives previstes en el Decenni dels Oceans; i la visió de les futures generacions de científics sobre la gestió sostenible del mar. 

Per la tarda es celebrarà la jornada ‘Conservació i Protecció dels Oceans: Una Responsabilitat Compartida’, coorganitzada per la Fundació Barcelona Capital Nàutica i Barcelona Global, que reunirà a autoritats i representants dels àmbits portuari i marítim per analitzar com les infraestructures urbanes poden contribuir a la protecció dels ecosistemes marins i quines estratègies i innovacions permeten avançar en la descarbonització del sector nàutic. Una de les taules comptarà amb la participació d’Olga Cerezo, directora del Port Olímpic, qui analitzarà la transformació del Port Olímpic com a exemple de contribució a la protecció del medi marítim. 

Cultura i oci per explorar el vincle de la societat amb el mar

A més del programa de conferències, el Port Olímpic acollirà exposicions i espectacles oberts a la ciutadania que remarquen el vincle entre el mar i la cultura mediterrània, i que començaran el cap de setmana previ a la Conferència del Decenni dels Oceans. 

Entre el 6 i el 14 d’abril, el Moll de Mestral serà l’espai de l’exposició exterior ‘Parlem del mar per parlar de nosaltres’, amb la que la Fundació Barcelona Capital Nàutica mostra l’impacte del mar en la innovació, la sostenibilitat i en la cultura, l’esport i la gastronomia catalana. La sensibilització sobre el rol central dels oceans en les nostres vides també és l’eix central de l’espectacle familiar ‘SalvaMars Cirkus’, que se celebrarà el diumenge 7 d’abril, i que mostra en clau teatral els problemes que generen al mar els plàstics i els efectes del canvi climàtic.

La programació al Port Olímpic durant la Conferència del Decenni dels Oceans es completarà acollint el OCean&Climate Village de la UNESCO, que inclou l’exposició interactiva ‘I, the Child of the Ocean’ de la plataforma europea EU4Ocean, que es podrà visitar entre el 6 i el 12 d’abril, i que proposa una experiència educativa per descobrir la relació entre el clima i la conservació dels oceans i de la seva biodiversitat. 

Consulta el programa de l’Ocean Decade al Port Olímpic fent clic aquí.

Un port compromès amb la divulgació marina

Amb el programa d’activitats vinculat a la Conferència del Decenni dels Oceans, el Port Olímpic mostra la seva voluntat d’establir-se com un espai dinamitzador i centralitzador de propostes vinculades a l’economia blava, la nàutica i la conservació marina amb capacitat per mobilitzar als principals agents del sector i sensibilitzar la ciutadania sobre la necessària gestió responsable dels ecosistemes marins. 

La celebració de la Conferència del Decenni dels Oceans arriba en la fase final del procés de transformació del Port Olímpic. Els visitants podran gaudir de la renovada Plaça de Mestral, un nou espai ciutadà de més de 8.000 m2 que, juntament amb el Dic de Recer, acollirà els 50 locals del primer centre d’empreses d’economia blava de Barcelona. Amb aquest projecte, el Port Olímpic es proposa impulsar el creixement del sector. 

El centre d’empreses també compta amb l’Espai Mestral, l’auditori amb capacitat per a 170 persones on es duran a terme les xerrades i taules rodones de l’acte organitzat per la UNESCO i que jugarà un paper clau en l’objectiu de fer del Port Olímpic un espai viu des d’on donar a conèixer la innovació i el creixement de l’economia blava, així com projectes vinculats a la nàutica i la gestió ambiental del mar. 
 

Últimes notes de premsa relacionades

Comparteix
Imatge
07/05/2024
El Port Olímpic inicia una prova pilot per fomentar la biodiversitat al seu fons marí
Comparteix
Imatge
30/04/2024
El Port Olímpic promou la nàutica inclusiva acollint la celebració de la segona Regata per l’Alzheimer