El Zoo de Barcelona i la Borneo Nature Foundation reforcen la seva aliança per promoure la conservació de l’hàbitat natural dels orangutans de Borneo a Indonèsia

Comparteix
03/12/2023
Imatge

La Fundació Barcelona Zoo donarà suport a diferents projectes de protecció de les zones forestals on viu l’espècie i a activitats de recerca i seguiment de la població d’orangutans al Parc Nacional de Sebangau i a la zona de Rungan, a Kalimantan central, a Indonèsia 

L’acord també permet donar suport a accions de sensibilització de la població local 

La Fundació Barcelona Zoo i la Borneo Nature Foundation col·laboren en diferents iniciatives de conservació de la biodiversitat des de 2021

La Fundació Barcelona Zoo i la Borneo Nature Foundation impulsaran conjuntament nous projectes de conservació i protecció de l’hàbitat natural de l’orangutan de Borneo a Indonèsia. Les dues entitats han signat un nou acord de col·laboració que reforça el marc de cooperació existent des de l’any 2021 amb l’objectiu de protegir les poblacions d’orangutans presents a l’illa, ja sigui a través d’iniciatives de preservació i restauració dels boscos als quals viuen o mitjançant accions de conscienciació ambiental adreçades a la població local.

En virtut del nou acord, la Fundació Barcelona Zoo donarà suport al desenvolupament de diferents iniciatives de conservació in situ que la Borneo Nature Foundation està fent al Parc Nacional de Sebangau i a la zona de Rungan, a Kalimantan Central, Indonèsia. Un dels àmbits de treball iniciats és el de la protecció de l’hàbitat natural de l’espècie. En aquest sentit, la Borneo Nature Foundation disposa de diferents equips sobre el terreny que treballen per lluitar contra la desforestació i els incendis, així com per restaurar zones degradades o cremades amb projectes de reforestació. La Borneo Nature Foundation també treballa en la creació de noves àrees protegides a la zona de Rungan, creant un nou corredor verd de biodiversitat per així assegurar la viabilitat i connectivitat de les poblacions d’orangutans a llarg termini. 

En l’àmbit de la recerca, l’acord preveu duu a terme un seguiment de la població dels orangutans, donant suport a activitats de vigilància i seguiment, així com el mapatge de les àrees prioritàries de conservació a través de la creació de nous equips de treball de camp i expedicions de recerca. 

La Fundació Barcelona Zoo també donarà suport a accions de divulgació i programes d’educació ambiental adreçats a les poblacions locals de Sebangau i Rungan. El treball se centrarà en la implementació de mòduls formatius adreçats a infants i adolescents per promoure l’educació ambiental i la conscienciació sobre la necessitat de preservar el patrimoni natural, així com les poblacions existents d’orangutans des de les escoles i els espais comunitaris. 

Per a la primera tinenta d’alcaldia i presidenta de la Fundació Barcelona Zoo, “aquest acord és una clara mostra del paper que el Zoo de Barcelona té en la conservació, la investigació científica i la divulgació de la fauna salvatge i els seus hàbitats, especialment quan es tracta d’espècies amenaçades. Una tasca que el Zoo fa de la mà d’universitats, centres de recerca i entitats com la Borneo Nature Fundation, molt compromesa en l’estudi i la protecció de l’hàbitat natural on viuen els orangutans”.   

Així mateix, Bernat Ripoll Capilla, Co-director de Borneo Nature Foundation, comenta "L'acord de col·laboració amb el Zoo de Barcelona representa un gran avanç per integrar la sensibilització, la participació i la presa de consciència sobre l'actual crisi ecològica, juntament amb les estratègies de conservació d'espècies i ecosistemes in situ. Les accions locals de conservació, protecció i restauració dels ecosistemes tropicals i les espècies que hi habiten són part essencial de les estratègies globals per mitigar el canvi climàtic."

El Zoo de Barcelona, un referent en la protecció de les espècies més amenaçades

El Zoo de Barcelona treballa activament per la conservació, la recerca científica i la divulgació envers la fauna salvatge i els seus hàbitats naturals, amb especial focus en les espècies autòctones i les més amenaçades. Aquesta tasca es desenvolupa en col·laboració amb altres zoos, universitats, institucions científiques i entitats, com la Borneo Nature Foundation, i seguint les directius establertes pels comitès d’investigació de l’Associació Mundial de Zoos i Aquaris (WAZA) i de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA). 

L’orangutan de Borneo és una espècie en perill crític d’extinció segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). La pèrdua d’habitat degut a la desforestació i als incendis de les selves de Borneo i Sumatra provoca una greu regressió i fragmentació del seu hàbitat, la qual cosa fa que les poblacions d’aquesta espècie hagin patit un important declivi al llarg de les darreres dècades. Segons dades de la UICN, en els darrers 40 anys, la població d’orangutans ha minvat gairebé un 65% i només el 20% es troba en àrees protegides. Si això continua, en els propers 50 anys podem assistir a la desaparició total d’aquesta espècie.

Actualment, el Zoo de Barcelona, en el marc de l’EAZA, col·labora amb 36 institucions que porten a terme diferents programes de conservació de l’orangutan de Borneo. I és la llar de sis exemplars d’aquesta espècie.  

A més, la Fundació Barcelona Zoo està col·laborant amb l’Institut de Biologia Evolutiva en l’anàlisi genètica de l’última espècie descrita d’orangutan, Pongo tapaluniensis. Aquest projecte serà crucial per poder disposar de més informació per caracteritzar aquesta espècie i contribuir a la seva conservació a nivell internacional.

Una entitat compromesa amb la conservació de la biodiversitat a Indonèsia

La Borneo Nature Foundation és una organització sense ànim de lucre que des de l’any 1999 treballa en l’àmbit de la conservació i la recerca per protegir la fauna, el medi ambient i les cultures indígenes de l’illa de Borneo, Indonesia. Els treballs que realitza l’entitat sobre el terreny inclouen recerca científica d'alta qualitat com a base per protegir i gestionar els boscos, amb especial experiència en el seguiment de la distribució, estat de les poblacions, el comportament i l’ecologia d’espècies emblemàtiques com els orangutans, els gibons o la pantera nebulosa. Els programes de la Borneo Nature Foundation, a més, donen suport i capaciten les iniciatives comunitàries que es posen en marxa a nivell local per protegir els boscos i la biodiversitat, incloent equips de vigilància, dispositius de lluita contra incendis, mesures d’educació ambiental i campanyes de reforestació i restauració de boscos degradats.

Últimes notes de premsa relacionades

Comparteix
Imatge
06/03/2024
Nou alliberament de turons europeus criats en captivitat per ajudar a recuperar l’espècie a Catalunya