La Cuca de Llum guanya el premi Architizer A+ Awards al millor projecte de transport sostenible 

Comparteix
30/05/2023
Imatge

Aquests prestigiosos premis distingeixen projectes d’arquitectura, disseny i innovació a escala global

La Cuca va ser projectada per l’estudi d’arquitectura barceloní MIAS Arquitectes a partir d'un disseny del prestigiós arquitecte Josep Miàs

El funicular del Parc d’atraccions Tibidabo guanya el guardó la mateixa setmana que assoleix un milió de passatgers, una fita que celebrarà el proper dissabte 3 de juny amb una festa popular

 

La Cuca de Llum, el funicular del Parc d’atraccions Tibidabo, ha estat guardonada com a millor projecte de transport sostenible a l’onzena edició dels prestigiosos Architizer A+ Awards. La plataforma d'arquitectura online Architizer, organitzadora d’aquest important reconeixement, ha fet públic el veredicte del jurat professional i el resultat del procés de votació popular que han determinat quins són els projectes internacionals més significatius en l’àmbit de l’arquitectura, el disseny i la innovació. 

La Cuca de Llum, creada per l’arquitecte Josep Miàs, ha resultat guanyadora dins la categoria ‘Projecte de transport sostenible’, la qual s’estrena per primera vegada al certamen per reconèixer, entre altres aspectes, els mitjans de transport que incorporen sistemes i materials sostenibles i segueixen les millors pràctiques relacionades amb el disseny, la construcció i les operacions ètiques. El jurat ha valorat el disseny únic i exclusiu d’un Funicular que connecta Barcelona amb el cim del Tibidabo. 

L’innovador disseny del funicular del Tibidabo ha resultat vencedor davant del projecte urbanístic ‘One Green Mile’ de Bombai, ideat per l’agència Studio POD, i de l’intercanviador ‘Vendôme multimodal hub’ fet per l’estudi Bisson Fortin and Provencher per al metro de Montreal, al Canadà.

De funicular històric a reconegut transport sostenible

La posada en marxa de la Cuca de Llum va suposar una revolució en la mobilitat del Parc, i responia a l’objectiu de reduir les emissions contaminants al cim de la muntanya i potenciar l’ús del transport col·lectiu. La Cuca de Llum va entrar en servei l'any 2021 en substitució de l'històric funicular del Parc d’atraccions Tibidabo, que inaugurat el 1901 en va ser el primer de l’Estat. 

La Cuca va ser projectada per l’estudi d’arquitectura barceloní MIAS Arquitectes a partir d'un disseny del prestigiós arquitecte Josep Miàs, qui ja ha treballat en diverses ocasions amb el Tibidabo en projectes com l’Espai Lego, l’Embruixabruixes, el Marionetarium o la Plaça del Jardí.

Amb capacitat per a 252 passatgers, la Cuca permet arribar al cim del Tibidabo en pocs minuts, reduint notablement el temps de trajecte d’altres alternatives de transport. A més, ofereix unes vistes panoràmiques úniques, un gran confort per als viatgers, dispositius digitals per augmentar l’experiència del trajecte i un sistema d’il·luminació modern d’inspiració futurista. Gràcies a aquest premi, el nou funicular es converteix en un referent internacional d’última tecnologia aplicada a la mobilitat sostenible. La construcció va córrer a càrrec de la multinacional Leitner. 

La Cuca de Llum assoleix un milió de visitants

Aquest important reconeixement arriba la mateixa setmana que la Cuca de Llum transportarà el viatger un milió fins al cim del Tibidabo d’ençà que es va inaugurar, al juny del 2021. Per celebrar aquesta doble efemèride, el Parc d’atraccions ha preparat una gran festa el proper dissabte 3 de juny que començarà a les 10.30 h.

L’acte comptarà amb música, actuacions, sorpreses i espectacles per a tots els visitants.

Últimes notes de premsa relacionades

Comparteix
Imatge
08/05/2024
Més de 2.100 estudiants de 4t d’ESO i batxillerat participen en la 7a jornada de ciència del Tibidabo
Comparteix
Imatge
02/05/2024
La caiguda lliure del Tibidabo es dirà Merlí i s’estrenarà a finals de maig