La Fundació Barcelona Zoo atorga vuit beques per a projectes de recerca i conservació

Comparteix
08/05/2023
Imatge

La Fundació destinarà 70.000 € per finançar els projectes seleccionats que centren el seu estudi en la fauna salvatge i la biodiversitat

La convocatòria, que arriba a la 14a edició, ha rebut enguany un total de 16 sol·licituds 

 

La Fundació Barcelona Zoo ha concedit vuit beques destinades a projectes de recerca, conservació, protecció i preservació de la fauna salvatge i la biodiversitat. La convocatòria, que s’emmarca en el Programa de Recerca i Conservació (PRIC) de la Fundació, és de caràcter anual i enguany arriba a la 14a edició. En total, s’han rebut 16 sol·licituds, de les quals vuit han estat seleccionades per un jurat format per professionals rellevants de la comunitat científica. Els projectes guanyadors rebran una aportació total de 71.219 €. 

D’acord amb els criteris generals de la convocatòria, un dels elements que s’han tingut en compte en la tria de projectes ha estat el lideratge de joves investigadors, pre o postdoctorals. L’objectiu és que els ajuts de la Fundació Barcelona Zoo esdevinguin una eina de suport al desenvolupament de les seves carreres investigadores.

Els hàbitats i la fauna de la Mediterrània, principals estudis dels projectes seleccionats

El gruix de les beques atorgades, 6 de les 8, se centra en l’estudi de la fauna i els ecosistemes autòctons de la Mediterrània, incloent-hi el medi marí. A més, tots els estudis becats es desenvoluparan en el medi natural de les espècies, és a dir, a l’espai físic on es desenvolupen i viuen. 

Els grups zoològics principals en què se centren els estudis becats són els ratpenats (3 projectes), les aus (2 projectes), els mamífers terrestres i els taurons. Pel que fa als hàbitats, els més estudiats són els propis de la Mediterrània a Catalunya, tant boscos, landes i pastures del Montseny, com zones humides, agrícoles, urbanes i litorals. Tanmateix, un dels projectes aborda l’altiplà colombià.

El nou model del Zoo, compromès amb la investigació

Una de les línies estratègiques del nou model del Zoo de Barcelona és reforçar el seu compromís amb la investigació i la divulgació. En aquest sentit, el programa de beques de la Fundació Zoo és una de les línies amb què es treballa per impulsar la generació de coneixement i conscienciació sobre la necessitat de protegir els ecosistemes. 

Les beques anuals són una via important de col·laboració de la Fundació Barcelona Zoo amb investigadors i altres entitats externes per complementar els programes de recerca i conservació propis o en col·laboració amb tercers que es duen a terme per contribuir a la protecció de la fauna més amenaçada.

Llistat d’estudis becats:

  • Avaluació de les mesures de recuperació de pastures al Parc Natural del Montseny sobre la biodiversitat utilitzant el còlit gris (Oenanthe oenanthe) com a indicador.
  • Aproximació tecnològica i bioacústica al seguiment de colònies de ratpenats forestals.
  • La verola aviaria afecta la població de pardals domèstics (Passer domesticus) a Barcelona?
  • Endemismes, ratpenats i arròs: estudiant el rol dels ratpenats com a controladors naturals de plagues agrícoles a Madagascar.
  • Implementació d’un pla d’estudi i seguiment del mustèlid més rar del món, la mostela colombiana (Mustela felipei).
  • Presència i estacionalitat del tauró bocadolça (Hexanchus griseus) en aigües profundes del nordest mediterrani – implicacions en la seva conservació.
  • Estudi acústic de la distribució dels amfibis de la baixa Tordera: a la cerca d’una espècie en regressió.
  • Harp-Cam: un nou mètode de ciència ciutadana per capturar la diversitat críptica de quiròpters.

Últimes notes de premsa relacionades

Comparteix
Imatge
13/05/2024
El Zoo de Barcelona reforça el seu compromís amb el benestar animal mitjançant un nou conveni de col·laboració amb el Zoo Animal Welfare Education Center
Comparteix
Imatge
25/04/2024
El Zoo de Barcelona participa en un projecte LIFE de reaprofitament d’aigua