Rècord d’alumnat participant en la 6a jornada de ciència al Tibidabo

Comparteix
19/05/2023
Imatge

El Parc d’atraccions del Tibidabo ha rebut avui més de 2.400 estudiants de 4t d’ESO i batxillerat provinents d’una setantena de centres educatius 

El Tibidabo ha acollit una vintena d’activitats STEAM relacionades amb la física organitzades per Barcelona de Serveis Municipals (BSM) i pel professorat del Grau d’Enginyeria Física de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

 

El Tibidabo s’ha convertit en un laboratori de física per un dia. Al llarg del matí, el Parc d’atraccions ha acollit una nova edició del Fisidabo, una jornada d’activitats científiques organitzades per sisè any consecutiu per Barcelona de Serveis Municipals (BSM) i professors del grau d’Enginyeria Física de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), amb el professor Luis Carlos Pardo al capdavant.
 
Enguany, el Fisidabo ha assolit el rècord històric de participants, amb un total de 2.487 estudiants de 4t d’ESO i de batxillerat. Hi han assistit un total 71 centres educatius, 54 dels quals de la ciutat de Barcelona i l’àrea metropolitana, i els 17 restants provinents d’altres punts del territori (12 de les comarques de Girona, 4 de Lleida i 1 de Tarragona). 
 
El projecte STEAM es basa en la promoció de la ciència entre els joves amb el propòsit de potenciar les vocacions científiques de manera lúdica i amb rigor acadèmic. Alhora, fa una especial mirada vers les noies per contribuir a trencar estereotips i fomentar les vocacions científiques entre les noies, potenciant a referents científiques femenines.
 
Al cim del Tibidabo s’han desenvolupat una vintena de proves on els estudiants han hagut de prendre mides, fer càlculs i aplicar els seus coneixements de física, tant des de fora com des de dins de les atraccions. Aquestes s’han convertit en proves científiques amb l’objectiu de dotar de coneixements a l’alumnat a través d’experiments en directe.
 
Entre altres propostes, les persones participants han hagut de calcular l’acceleració, la velocitat i l’energia de la Muntanya Russa, estudiar les forces que actuen al Piratta, comprovar per què els miralls del Miramiralls reflecteixen les imatges de diferents maneres o esbrinar a quina velocitat arriba el funicular Cuca de Llum al cim de la muntanya. 
 
Jornades com el Fisidabo contribueixen, també, a afavorir la innovació pedagògica a les aules, ja que els estudiants assisteixen als experiments després d’haver treballat a classe material previ a les sessions STEAM. També hi ha un clara aposta per millorar la qualitat docent del professorat: el passat 19 d’abril es va dur a terme al Parc d’atraccions Tibidabo una sessió formativa per a professors.

STEAM BSM: innovació educativa en espais emblemàtics de la ciutat

El Fisidabo forma part d’un projecte educatiu basat en la metodologia STEAM que organitzen conjuntament BSM i la UPC des de fa sis anys i que es desenvolupa durant quatre jornades al llarg de l’any a espais emblemàtics de Barcelona. Enguany ja s’han celebrat al Palau Sant Jordi i al Parc del Fòrum, amb més de 3.600 participants en total.
 
La pròxima sessió STEAM tindrà lloc el 16 de novembre al Zoo de Barcelona. D’aquesta manera, BSM continua reforçant el seu compromís amb l’ús social i educatiu d’alguns espais emblemàtics de Barcelona que gestiona. 
 

Últimes notes de premsa relacionades

Comparteix
Imatge
08/05/2024
Més de 2.100 estudiants de 4t d’ESO i batxillerat participen en la 7a jornada de ciència del Tibidabo
Comparteix
Imatge
02/05/2024
La caiguda lliure del Tibidabo es dirà Merlí i s’estrenarà a finals de maig
Comparteix
Imatge
16/04/2024
Més de 2.100 estudiants de secundària participen en la jornada científica STEAM celebrada al Palau Sant Jordi