El Zoo de Barcelona consolida el seu creixement amb més de 740.000 visitants

Comparteix
09/01/2023
Imatge
Grup de nens observant els animals del Zoo de Barcelona

El nombre de visitants assolit durant el 2022 ha crescut prop d’un 20% respecte l’any 2021, i supera els registres anteriors a la pandèmia

El Zoo ha seguit ampliant l’oferta d’activitats educatives, adreçades a famílies i estudiants, amb les quals vol promoure el respecte per la biodiversitat

Al llarg del 2022 també s’han fet noves passes en la implementació del nou Model de Zoo, amb projectes com l’estrena de l’Espai Invertebrats o el Centre de Descoberta dels Dragons de Komodo

També ha col·laborat en 43 projectes de conservació d’espècies en risc i ha realitzat la reintroducció en la natura de 362 exemplars d’espècies autòctones,  com la tortuga mediterrània, el tritó del Montseny, el fartet, el ferreret, el turó europeu i l’ibis ermità

La tendència de creixement del Zoo de Barcelona segueix a l’alça. 740.015 persones han visitat el Zoo durant el 2022, una xifra que suposa un increment de prop del 20% respecte els registres assolits l’any passat, i que supera amb escreix les 710.000 del 2019, abans de la pandèmia. Aquesta evolució positiva consolida el creixement de públic que el parc ha tingut en els darrers exercicis, uns anys que han estat cabdals per al desplegament del Nou Model de Zoo. 

També s’ha consolidat el nombre de famílies que són membres del Zoo Club. L’any 2022 s’ha tancat amb 23.963 famílies i 81.447 membres en total. Són xifres que estabilitzen el creixement produït l’any 2021 i que, en el cas del nombre total de socis, se situen un 65% per sobre de les xifres anteriors a la pandèmia. 

“Estem molt satisfets, ja que l'augment de visitants és la millor mostra de la bona rebuda del nou model del Zoo”, ha afirmat la tercera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de la Fundació Zoo, Laia Bonet, qui també ha manifestat que “aquest nou enfoc, centrat en les activitats i la participació del visitant, és atractiu per molts tipus de públics i així ho demostren les dades d'aquest any”.

Els bons resultats del Zoo Club són fruit de la intensa tasca de fidelització realitzada entre els visitants i de la gran acceptació que tenen les activitats dissenyades especialment per al públic familiar. Entre les propostes amb millor acollida cal destacar novetats com el Passaport de Natura, creat l’estiu passat per fomentar el coneixement de la biodiversitat del planeta entre els nens i nenes que visiten el Zoo. En total, n’han gaudit 3.496 persones. També ha tingut un gran èxit l’Scape Room de l’Espai Invertebrats, amb 952 participants i la totalitat de sessions completes. 

El Zoo també ha recuperat les xifres d’assistència als Casals de Setmana Santa, estiu i Nadal. Enguany, 1.152 nens i nenes han participat de les activitats preparades coincidint amb les vacances escolars. 

A més, s’ha celebrat per primer cop l’STEAM Zoo, una jornada en què 600 estudiants de 1r i 2n d’ESO de Barcelona i l’àrea metropolitana van poder gaudir de diferents tallers científics organitzats entre l’equip educatiu del Zoo i la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC). L’objectiu del projecte, que també es desenvolupa en altres espais emblemàtics gestionats per B:SM com el Parc del Fòrum, l’Anella Olímpica i el Tibidabo, és promoure les vocacions científiques entre l’alumnat de secundària. En el cas específic del Zoo es va posar focus sobre diferents aspectes de la biologia. 

Un nou model de Zoo que ja és realitat

L’educació, la conservació i la recerca són els eixos que guien el desplegament del nou Model de Zoo. L’any 2022 aquest nou rumb s’ha seguit fent palès amb la materialització de nombrosos projectes. 

A banda de la incorporació de noves activitats educatives, el Zoo ha avançat en la creació d’espais que, a banda de millorar l’experiència del visitant, posen al centre la sensibilització sobre la necessitat de tenir cura de la fauna salvatge i els seus hàbits naturals, molt especialment les espècies que es troben en risc d’extinció. És el cas del nou circuit interpretatiu de la Sabana del Sahel, el Centre de Descoberta sobre els dragons de Komodo i l’Espai Invertebrats, una de les novetats més ben valorades del Zoo i que en només sis mesos d’existència ha rebut 166.032 persones. 

El 2022 també ha tingut lloc l’enderroc de l’antic Aquarama, una instal·lació que va ser inaugurada el 1968 i que donarà pas a una reserva d’animals. La futura instal·lació acollirà les espècies que, provisionalment, es vegin afectades per les obres de millora previstes els propers anys. 

El compromís del Zoo amb la preservació d’espècies amenaçades va més enllà dels seus límits. Donant continuïtat a aliances com la del Programa d’Espècies en Perill de l’Associació Europea del Zoos i Aquaris (EAZA) i a nombrosos acords de col·laboració,  al llarg del 2022 s’han dut a terme 43 projectes de conservació d’espècies en risc. També s’ha treballat per a la reintroducció a la natura de fins a set espècies autòctones, com són  la tortuga de rierol, la tortuga mediterrània, el tritó del Montseny, el fartet, el ferreret, el turó europeu i l’ibis ermità. En total, el Zoo ha facilitat la reintroducció de 362 exemplars. 

En l’àmbit científic, la Fundació Zoo ha atorgat 8 beques i ha participat en la posada en marxa de 35 projectes de recerca i conservació, fent valer el seu paper en la generació de coneixement i conscienciació sobre la protecció dels ecosistemes.