El Zoo de Barcelona consolida el seu creixement amb més de 740.000 visitants

Comparteix
09/01/2023
Imatge
Grup de nens observant els animals del Zoo de Barcelona

El Zoo de Barcelona ha rebut 740.015 visitants durant el 2022, una xifra que suposa un increment del 20%, respecte els registres assolits l’any passat, i que supera amb escreix les 710.000 del 2019, abans de la pandèmia. Aquesta evolució positiva consolida el creixement de públic que el parc ha tingut en els darrers exercicis, uns anys que han estat cabdals per al desplegament del Nou Model de Zoo. 

El nombre de membres del Zoo Club també s’ha consolidat durant el 2022, tancant l’any amb 23.963 famílies i 81.447 membres en total. Són xifres que estabilitzen el creixement produït l’any 2021 i que, en el cas del nombre total de socis, se situen un 65% per sobre de les xifres anteriors a la pandèmia.

Entre les propostes amb millor acollida cal destacar novetats com el Passaport de Natura, creat l’estiu passat per fomentar el coneixement de la biodiversitat del planeta entre els nens i nenes que visiten el Zoo. En total, l’han gaudit 3.496 persones. També ha tingut un gran èxit l’Scape Room de l’Espai Invertebrats, amb 952 participants i la totalitat de sessions completes. El Zoo també ha recuperat les xifres d’assistència als Casals de Setmana Santa, estiu i Nadal. Enguany, 1.152 nens i nenes han participat de les activitats preparades coincidint amb les vacances escolars. 

A més, s’ha celebrat per primer cop l’STEAM Zoo, una jornada en què 600 estudiants de 1r i 2n d’ESO de Barcelona i l’àrea metropolitana han pogut gaudir de diferents tallers científics organitzats entre l’equip educatiu del Zoo i la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC). L’objectiu del projecte, que també es desenvolupa en altres espais emblemàtics gestionats per BSM com el Parc del Fòrum, l’Anella Olímpica i el Tibidabo, és promoure les vocacions científiques entre l’alumnat de secundària. En el cas específic del Zoo s’ha posat el focus sobre diferents aspectes de la biologia.

Un nou model de Zoo que ja és realitat

L’educació, la conservació i la recerca són els eixos que guien el desplegament del nou Model de Zoo. L’any 2022 aquest nou rumb s’ha seguit fent palès amb la materialització de nombrosos projectes.

A banda de la incorporació de noves activitats educatives, el Zoo ha avançat en la creació d’espais que, a banda de millorar l’experiència del visitant, posen al centre la sensibilització sobre la necessitat de tenir cura de la fauna salvatge i els seus hàbits naturals, molt especialment les espècies que es troben en risc d’extinció. És el cas del nou circuit interpretatiu de la Sabana del Sahel, el Centre de Descoberta sobre els dragons de Komodo i l’Espai Invertebrats, una de les novetats més ben valorades del Zoo i que en només sis mesos d’existència ha rebut 166.032 persones. 

El 2022 també ha tingut lloc l’enderroc de l’antic Aquarama, una instal·lació que va ser inaugurada el 1968 i que donarà pas a una reserva d’animals. La futura instal·lació acollirà les espècies que, provisionalment, es vegin afectades per les obres de millora previstes els propers anys. 

El compromís del Zoo amb la preservació d’espècies amenaçades va més enllà dels seus límits. Donant continuïtat a aliances com la del Programa d’Espècies en Perill de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) i a nombrosos acords de col·laboració, al llarg del 2022 s’han dut a terme 43 projectes de conservació d’espècies en risc. També s’ha treballat per a la reintroducció a la natura de fins a set espècies autòctones, com són  la tortuga de rierol, la tortuga mediterrània, el tritó del Montseny, el fartet, el ferreret, el turó europeu i l’ibis ermità. En total, el Zoo ha facilitat la reintroducció de 362 exemplars. 

En l’àmbit científic, la Fundació Zoo ha atorgat 8 beques i ha participat en la posada en marxa de 35 projectes de recerca i conservació, fent valer el seu paper en la generació de coneixement i conscienciació sobre la protecció dels ecosistemes.