Pas endavant per consolidar el Aparcaments BSM com a espais de referència per a la distribució urbana de mercaderies

Comparteix
11/01/2023
Imatge
Noi recollint un paquet d'Amazon dins d'un aparcament

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat la tramitació del “Pla especial urbanístic de noves activitats en els aparcaments de la ciutat de Barcelona”. Aquesta nova normativa aposta perquè els aparcaments de rotació puguin acollir activitats complementàries a l’estacionament de vehicles. El text preveu, principalment, que als aparcaments s’hi puguin ubicar activitats com la càrrega i la descàrrega, el repartiment de mercaderies i les activitats relacionades amb la recollida de petita paqueteria. Això inclou punts de microdistribució perquè camions i furgonetes descarreguin paquets que després es reparteixen amb vehicles més sostenibles i consignes per a la recollida de compres online. 

Barcelona consolida, així, les proves pilot d’aquest tipus d’activitat impulsades per Barcelona de Serveis Municipals (BSM) a la seva xarxa d’aparcaments. D’aquesta manera, es regulen i es promouen serveis com els prop de 50 punts de Click&Collect, els vuit centres de microdistribució de mercaderies i les quatre consignes refrigerades de Mercats de Barcelona que ja hi ha a dia d’avui a diferents Aparcaments BSM. L’extensió d’aquest tipus d’iniciatives possibilitarà una menor ocupació de la via pública, atès que en una sola aturada a una consigna es lliuren diferents paquets. Alhora, també s’assoleix una major eficiència reduint els quilòmetres recorreguts pels distribuïdors, la qual cosa disminueix la contaminació i el soroll. 

A banda, s’eliminen els retorns en buit, ja que els paquets es dipositen en un espai on el consumidor els anirà a recollir i, en el cas que no ho faci, se’n facilita el retorn aprofitant la ruta habitual del transportista. Concentrar la distribució de mercaderies als aparcaments també possibilita el repartiment en hores vall o de nit, reduint molèsties al veïnat i la congestió viària. 

El text també regula altres serveis existents als aparcaments com la recàrrega de vehicles elèctrics, les estacions d’intercanvi de bateries o la instal·lació de caixers automàtics i màquines expenedores. Després de l’aprovació inicial, la nova normativa començarà la seva tramitació de cara a assolir l’aprovació definitiva, amb un període d’exposició al públic i el seu corresponent procés de participació ciutadana.